תפילת הדרך כשאני נוסעת לצפון

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 29/04/10 21:48 טו באייר התשע

שאלה

לכבוד הרב שלום!

הנני מפנה אליך 2 שאלות הלכתיות שמטרידות אותי זמן רב:

1. כאשר אני נוסעת מירושלים לביתי שבצפון ואני נוסעת קודם באוטובוס ואז ברכבת מתי עלי לומר את תפילת הדרך? באוטובוס (נסיעה של כשעתיים) או שאני יכולה גם ברכבת(10-25 דקות) אם במקרה שכחתי לפני? או מלכתחילה? ואם אני עושה את אותה הדרך באוטובוס ורכבת אבל הנסיעה באוטובוס וברכבת מתחלקת בדיוק ל2, באף אחד מכלי התחבורה אני לא נוסעת יותר מ72 דקות?

שאלה שניה: כאשר אני צריכה לקרוא עם מישהי קריאת שמע רק את "שמע ישראל" ובית ראשון- "ואהבת" אני אומרת מילה והיא חוזרת אחרי האם זה בסדר שאני אומרת את שם ה' המלא ואחרי שאנחנו מסיימות אנחנו עוד מדברות ואחרי זה אני קוראת בעצמי את הקריאה המלאה?

יש לציין שזאת אישה מבוגרת וזה לא שייך להסביר לה שהיא תגיד את השם המלא כשאני אומרת רק ה'. מה גם שהיא איננה מדברת עברית מספיק טוב.

תודה רבה!

אני מקווה שהתבטאתי בצורה ברורה,

אשמח לקבל תשובות על שאלותיי וסליחה על הטרחה.

תשובה

ב"ה

שלום.

1)הטוב ביותר הוא להגיד את "תפילת הדרך" באמצע תפילת 18 בברכת "שמע קולנו". זו הדרך הרצויה והטובה ביותר.

ואם לא אמרת בשמע קולנו אז את יכולה לומר בתחילת הנסיעה באטובוס (כשהאוטובוס יצא מהעיר )או ברכבת זה לא משנה כי הרי את לא מברכת בא"ה שומע תפילה.

2)את יכולה ללמד אותה ואין בזה כל בעיה.

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.