תפילין

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 10/07/13 12:57 ג באב התשעג

שאלה

שלום רב! אני בחור ספרדי יש ברשותי תפילין שהפרשיות שלהן בכתיבה אשכנזית אך בתים ספרדים, מה דינם האם לכתחילה או דיעבד או פסולות?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הענין הוא הכתיבה, יש הבדל* בין כתיבה אשכנזית וספרדית.
לרוב הדעות יכולים בדיעבד להניח כל תפילין. אבל לכתחילה ראוי שיהיו לך תפילין לפי עדתך.

לכן באופן ארעי (כאורח, במילואים, בטיול, כשמסרת תפיליך לבדיקה ואין לך תחליף אחר) אפשר להשתמש בתפילין של העדה השניה, אבל באופן קבוע צריך שיהיו לך תפילין לפי העדה שלך.

עיין תשובה של הרב עובדיה
http://www.halachayomit.co.il/displayRead.asp?ReadID=56

*לענין ההבדל בין כתב אשכנזי וספרדי
מה הם ההבדלים המשמעותיים בין כתיבה אשכנזית ("בית יוסף") לכתיבה חסידית ("האר"י"), ובין שתי אלו לכתיבה הספרדית?.

עקרונית, כל הסגנונות כשרים, בתנאי, כמובן, שהכתיבה נעשתה כדין. עם זאת כתיבה ספרדית לאשכנזי היא כשרה בדיעבד בלבד.

כבר ראינו שהאות ש', לכל השיטות, יש לה רגל "מחודדת", כדי לתמוך ברעיון שאותיות ש'ק'ר' אין להן רגלים... על כל פנים בשולחן ערוך יש פירוט-שיטת הבית יוסף, ולפיו האשכנזים כותבים.
מעניין כי אף על פי שבדרך כלל פסקי השולחן ערוך - "המחבר" מקובלים על הספרדים, כאן, משום מה, בחרו הספרדים מסלול שונה, ולא ברור מה מקורו. גם בכתיבה הספרדית ישנם כמה מקורות ושינויים בינן לבין עצמן.
עיקר ההבדל בין צורות הכתיבה הוא במקבץ האותיות המתויגות בכתר: שעטנז גץ.
בכתיבה האשכנזית הן בנויות על בסיס האות ז', ואילו בכתיבה הספרדית על בסיס האות ו'.
לדוגמא: אפשר לראות זאת בבירור באות ג' ונ'. אם נביט בכתיבה רגילה נראה שהפינה הימנית העליונה באותיות נ' וג' היא ו', ואילו באותיות המובאות לעיל בכתב סת"ם, האות הנראית בפינה הימנית היא ז'.
אצל החסידים, לעומת זאת, הכותבים בכתב האר"י הקדוש, ייחודו של הכתב בא לידי ביטוי באות ח', הבנויה מו' וז' ולא מחיבור של שתי ז'-כפי הנהוג הן בכתיבה אשכנזית והן בכתיבה ספרדית.
יצויין, שמלשון המשנה במסכת שבת פרק י"ב :"ביקש לכתוב ח' וכתב שני זיינין"-משתמע כמו כתיבת הב"י – שהחית אכן נכתבת משני זיינין וגישרון-חטטורת מעליהם.
כל שיטה ומסורותיה, אך אין לכתוב בסגנון מעורב. ראוי שכל כתיבה תהיה אחידה ונאמנה לסגנונה בלבד.

מתוך
http://www.soferstam.co.il/content.aspx?PageId=33