תפילין למי שנפגעה ידו

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 17/06/02 08:44 ז בתמוז התשסב

שאלה

בס"ד

לצוות המכון שלום רב,

חברי ל"ע נפגע בתאונת דרכים וידו שבה הוא מניח תפילין תהיה בגבס לזמן ארוך (לפחות חצי שנה) כיצד עליו לנהוג לגבי תפילין של יד?

תודה

עוז

תשובה

כתב בשו"ע סימן כ"ז ס"ה: "אדם שהוא עלול לנזילות ואם יצטרך להניח תפילה של ראש על בשרו לא יניחם כלל יש להתיר לו להניח תפלה של ראש על הכובע דק הסמוך לראש ויכסם מפני הרואים" וכתב הרמ"א: "והמניחים בדרך זה לא יברך על של ראש רק יברך על של יד להניח" וכתב המ"ב ואם יש לו מכבה ביד במקום הנחת הקציצה בכל הקיבורת מותר להניח על הרטיה - ולא יברך דהא דעת רוב הפוסקים דחציצה פוסלת."

לכן אם הרטיה (הגבס) מכסה את כל היד - יניח על של יד בלא ברכה ומ"מ יכסה את ידו מפני הרואים. ויברך על של ראש. לאשכנזים 2 ברכות (להניח תפילין ועל מצוות תפילין), ואם הוא ספרדי - יברך על של ראש ברכת על מצוות תפילין. ואילו להניח תפילין לא יברך כלל כמבואר בסימן כ"ו סעיף ב'.

אבל אם יש לו מקום בסוף הקיבורת למעלה, יניח שם בברכה כמבואר במ"ב סימן כ"ו ס"ק ד'.וכן פסק הבן איש חי בפרשת חיי שרה שנה א' סעיף ו'.