תפילות שלא נענות ומי שלא מוצא בת זוג

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/08/13 16:00 כט באב התשעג

שאלה

אבל למה צריך כ"כ הרבה תפילות? ואי אפשר לדעת מת זה יפעל, ואם זה יפעל. יש תפילות שלא נענות, היו מקרים כבר...וגם כשנותנים צדקה זה לא תמיד עוזר...

ויש אנשים שהקב"ה פשוט מחליט, שלא צריך, כמה שיתפללו זה לא יעזור. אז למה שווה?

זה כמו להגיד שלכל אחד יש בן זוג. נכון אבל הרבה פעמים הוא לא מוצא. אז אפשר להגיד שהכריזו לפני שהוא נולד עם מי הוא יתחתן, אפשר להגיד שגם אם פספסו אחד את השני ה' יסדר להם זיווג אחר, אבל בתכל'ס כשרואים רווק בגיל 60 שאף פעם לא התחתן ולא מצא את בן זוגו, זה לא כ"כ מנחם וגם שואלים אם זה אמת...

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יש כאן עירבוב של נושאים שונים:
יש לך שאלה אחת על תפילה שלא נענית
ושאלה שניה על דברי חז"ל: "ארבעים יום קודם יצירת הולד בת קול יוצאת ואומרת: בת פלוני לפלוני"

התשובה לשאלה הראשונה מאוד פשוטה: לא תמיד מסכימים לבקשות שלנו. גם כשמבקשים מההורים לא תמיד התשובה היא ´כן´. הרבה פעמים אנחנו מבקשים דברים שנראים לנו טובים ורצויים אבל מי שרואה תמונה כוללת יודע שנכון יותר לומר ´לא´. כמו נער שמבקש מההורים לקנות לו אופנוע והם מסרבים מפני שהם לא רוצים שיפגע בתאונה...
בכל מקרה, היתרון הגדול של התפילה הוא בעצם העובדה שמתפללים אל ד´ - פונים אליו ומבקשים את קרבתו. זו התוצאה הכי חשובה של התפילה והיא לא קשורה לכך שהבקשה נענית.
עייני בתשובה נוספת
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=293802

בשאלה אודות הזיווג, את מציינת בצדק שצריך להזהר ולא לראות בכך אמירה מוחלטת כאילו מובטח שכל אחד ימצא בן זוג נצחי. הרי יש מי שמתחתן בנישואים שניים - לאחר שהתאלמן או התגרש, יש מי שלא מוצא זיווג גם בגיל מבוגר...
לכן צריך להבין שהדברים לא מוחלטים לגמרי. עייני בתשובת הרב עובדיה שמביא מקורות רבים לכך שהבת קול לא קובעת באופן חד משמעי, יש הרבה אפשרויות שהדברים יתפתחו אחרת -
http://halachayomit.co.il/Default.asp?HalachaID=184

אני לעצמי מבין שמאמר חז"ל זה בא להדגיש ענין אחר:
אמירה זו לא נועדה להבטיח שכל אחד בלי יוצא מהכלל, ימצא בהכרח בן זוג. אמירה זו נועדה למי שכבר יש לו בן זוג, שלא יתחיל לחשוב על מישהו אחר חלילה.
כמו שאדם לא מחליף הורים או אחים - מפני שזאת המשפחה שהוא נולד לתוכה. כך רוצים שנרגיש שלא מחליפים אישה ובעל מפני שמהשמים הועידו לנו זה את זו. האיש והאישה יראו אחד בשני שנים שנועדו זה לזו משמים.