תפילה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 30/06/13 22:09 כב בתמוז התשעג

שאלה

בס"ד

1)מה העניין בקדושה שעונים קדוש,ברוך כבוד....,וימלוך מגביהים את הרגליים?

2)יש עניין לעמוד בחזרת הש"צ?

תשובה

שלום וברכה!

1. כך כתוב בספר "שיבולי הלקט": "מה שנוהגים בני העולם לנענע עצמם בקדושה מצאתי הטעם בשם רש"י, דכתיב (ישעיה ו ד) "וינועו אמות הסיפים מקול הקורא", והעצים והאבנים היו מתנועעים ומזדעזעים מאימת המלך, כל שכן אנו שאנו מכירים שיש לנו להזדעזע מאימתו".

2. הרמב"ם (הלכות תפילה ונשיאת כפים פרק ט, הלכה ג') כתב: "שליח ציבור... מתחיל ומתפלל בקול רם מתחילת הברכות... והכל עומדים ושומעים ועונין אמן אחר כל ברכה וברכה", ועל פי זה כתב הרמ"א (שו"ע או"ח סי' קכ"ד סעיף ד'): "יש אומרים שכל העם יעמדו כשחוזר הש"צ התפלה". וכתב המשנה ברורה הטעם: "כיון שמכוונים ושומעים מש"ץ, ושומע כעונה וכאלו מתפללין בעצמם דמיא, וכן היה מנהג הקדמונים".

ושמעתי מאבי מורי שהעיקר בזה הוא שעומדים בשביל הכוונה, כמו שמתחיל הסעיף בשו"ע שם: "כשש"צ חוזר התפלה, הקהל יש להם לשתוק ולכוין לברכות שמברך החזן ולענות אמן", ולכן מי שיהיה לו יותר קל להתכוון בישיבה - יתכן שיותר טוב שישב. וגם יש לדון במקום שכל הציבור יושב, שיש בזה אולי משום "אל תפרוש מן הציבור". אבל במקום שין מנהג ברור ויתכוון יותר בעמידה- ודאי טוב יותר לעמוד, כדברי הרמב"ם והרמ"א.

* התשובה ניתנה ע"י חתן הרב.