תפילה על עזות פנים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 25/09/03 11:50 כח באלול התשסג

שאלה

שלום לכבוד הרב.

רציתי לשאול את הרב שלוש שאלות בגמרא.

השאלה הראשונה. בברכות ט"ז:

"רבי בתר צלותיה אמר הכי יהי רצון מלפניך ה' אלהינו ואלהי אבותינו שתצילנו מעזי פנים ומעזות פנים מאדם רע ומפגע רע מיצר רע מחבר רע משכן רע ומשטן המשחית ומדין קשה ומבעל דין קשה בין שהוא בן ברית בין שאינו בן ברית".

רציתי לשאול את כבוד הרב למה מדין קשה / בעל דין קשה, מה עם דין קל? האם איננו צריכים הצלה ממנו?

השאלה השניה. ברכות מד.

"אמר רבה בר בר חנה כי הוה אזלינן בתריה דרבי יוחנן למיכל פירות גנוסר...

רבי אבהו אכיל עד דהוה שריק ליה דודבא מאפותיה ורב אמי ורב אסי הוו אכלי עד דנתור מזייהו רבי שמעון בן לקיש הוה אכיל עד דמריד"

רציתי לשאול את כבוד הרב, מהי כוונת הגמרא בביטויים חריפים (וחומרניים) אלו.

השאלה השלישית. חגיגה טז:

"יצא מנחם ונכנס שמאי כו'; להיכן יצא אביי אמר יצא לתרבות רעה רבא אמר יצא לעבודת המלך"

רציתי לשאול את כבוד הרב איך היתכן שהגיעו שיצא לתרבות רעה, דעה קיצונית והפוכה עד כדי כך?

תודה רבה!

תשובה

בס"ד

[א]
התפילה הזו היא התפילה הראשונה ביום ובה מקיימים את מצות עשה של "לעובדו בכל ללבכם" - זו תפילה. ובזה אדם יוצא ידי חובת תפילה מדאורייתא - הבקשה הראשונה של היום.

בתפילה זו אנחנו מנסים לנגוע בשורש הרע של העולם. ולכן מדברים עליו - על הדין הקשה. על העזות של עולם התוהו. על ההשפעה שלה עלינו.
את שאר הדברים אנחנו מבקשים במשך היום.

[ב]
בפשט הדברים מדובר על חיבת ארץ ישראל ופירותיה. וביותר עומק קצת מדובר על חכמים שכולם התיחדו באהבת ארץ ישראל שלהם.

[ג]
זה היה נדיר אבל זה קרה. גם לו וגם לאלישע בן אבויה וגם לעוד שנים שלושה חכמים שאיני רוצה להזכיר את שמם וגם הגמרא לא תמיד מזכירה את שמם - רק ברמז.
הגמרא גם מספרת על חכמים שכמעט נכשלו. וגם זה קרה. וגם על כאלה שנכשלו והצליחו לחזור.
העיקר המשמח הוא שהנכשלים היו "מיעוט שבמיעוט" והגמרא לא מסתירה את האמת המרה והכואבת הזו. העיקר שאנחנו צריכים לקחת מזה הוא שאנחנו לא ניפוח בנפילה כזו.

הסיבות לכישלון הם שונות.
שלמה המלך - נשיו היטו את לבבו.
אלישע בן אבויה - ספרי מינים נשרו מחיקו.
מנחם - התחבר עם המלכות ונסחף אחריה.

אנחנו לא צריכים לשפוט אותם כי הם היו באמת גדולים ולגודל מדרגתם - כך גודל טעותם. כל אחד יכול לטעות זה לא קשור לגודל - זה קשור לעוצמת היראה של האדם.

בהצלחה