תפילה והשתדלות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/11/09 20:48 יז בחשון התשע

שאלה

בס"ד

קודם כל תודה רבה על תשובתך,

אבל התכוונתי ליותר - בתפילה אנחנו מתפללים לא רק על רפואת עצמנו אלא גם על "רופא חולי עמו ישראל", כמה צריך להשתדל בשביל זה?

אולי צריך לתת הוראת קבע לבי"ח או משהו כזה?

תודה מראש,

נחום קליין

תשובה

בס"ד
שלום רב,
באשר לתפילות על ענייני ציבור, צריך שההשתדלות תהיה ציבורית. עלינו לחיות בקהילה שדואגת ומטפלת בענייני הכלל: מקיימת מרפאות, מוסדות חסד, מסגרות בטחון, מוסדות משפט וצדק וכו'
אכן מדינת ישראל מקיימת רוב הדברים הללו.
בדברים אחרים, התפילה שלנו מבטאת מצוקה על מצב קיים שצריך לשאוף לשנות אותו. לשם כך יש לפעול כציבור, בכלים פוליטיים.
אצלי אישית מתבטאת תחושת חסרון מכאיב בברכה: "השיבה שופטינו כבראשונה... ומלוך עלינו מהרה אתה ד' אלוקינו לבדך... מלך אוהב צדקה ומשפט."

לכן:
מה שבידך כיחיד עשה כיחיד.
מה שבידינו כציבור נעשה כציבור.
מה שעדיין לא בידינו לעשות - נפעל בו בתפילה (בשלב זה).