תפילה בפורים

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 07/03/12 11:11 יג באדר התשעב

שאלה

ב"ה

שלום,

רציתי לדעת מה אני צריכה להוסיף בתפילה היום ומחר? אני מתפללת בעיקר תפילת שחרית.

האם צריך להוסיף הלל ותפילת מוסף מחר?

תודה

תשובה

שלום
היום תענית אסתר אומרים "עננו" בתוך ברכת "שומע תפילה" (תענית יג, ב). ונחלקו המנהגים באילו תפילות אומרים "עננו". יש אומרים שבכל שלוש התפילות של יום הצום יש לומר "עננו", ואף שבערב עדיין לא מתענים, כיוון שיום זה נקרא צום - אומרים "עננו". וכן נוהגים עולי תימן וחלק מהספרדים. ומנהג הרבה ספרדים לומר "עננו" בעת שמתענים, לפיכך בצומות הקלים אומרים "עננו" בשחרית ומנחה, ובתשעה באב אומרים "עננו" גם במעריב (עפ"י הרז"ה, כה"ח תקסה, טוב). ולמנהג יוצאי אשכנז אומרים "עננו" במנחה בלבד, משום שחוששים שמא אדם שיאמר בשחרית "עננו" ייחלש במשך היום וישבור את הצום, ונמצא שהוציא דבר שקר מפיו כשאמר "ביום צום תעניתנו". לפיכך נוהגים לומר "עננו" במנחה בלבד, שאם התענה עד מנחה, מן הסתם יסיים את הצום (עפ"י גאונים ורש"י, רמ"א תקסה, ג). וכל אדם ימשיך במנהג אבותיו.

מי שאכל או שתה בצום, אם אכל פחות משיעור כזית או שתה פחות משיעור מלא לוגמיו, אינו נחשב כמי ששבר את הצום, ולכן יאמר "עננו". אבל אם אכל או שתה יותר, הואיל ושבר את הצום לא יאמר "עננו". (ומכל מקום חובה עליו להמשיך לצום, לעיל ו).

מחר את צריכה להוסיף על הניסים בתפילת שמונה עשרה ובשמיעת המגילה ופטורה מאמירת הלל וקריאה בתורה .
בברכה אייל משה