תענית דיבור

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 02/11/03 14:43 ז בחשון התשסד

שאלה

בסיעתא דישמיא

לכבוד הרב שלום רב,

ברצוני לשאול מהי התועלת שבתענית דיבור?

האם ישנה המלצה לאדם לעשות תענית דיבור, אם כן מתי(צריכה להיות סיבה מיוחדת או שאפשר\צריך גם סתם כך?)

ולכמה זמן?

תודה רבה ויישר כח!

שילת

תשובה

ב"ה כ"ז תמוז תשס"ד

שלום רב!

תענית דיבור זה מנהג שנתייסד לפני מספר דורות, מטרתו לתקן את כח הדיבור שהוא כח מרכזי באדם, תרגום אונקלוס מתרגם את "נפש חיה" המופיע בפרשת בראשית: "רוח ממללא", הדיבור הוא כח החיים של האדם. האדם לעיתים משתמש בכח מרכזי שלא כראוי, לדברים בטלים וחסרי ערך ואפילו לאיסורים. חז"ל כבר הדריכו אותנו שעדיף לשתוק מאשר לדבר, וכל זה בדברים בטלים אבל בדברי תורה ברור שצריך לדבר, כמו שאומר הפסוק: "ודברת בם" ודרשו חז"ל בגמרא במסכת יומא דף י"ט: "ולא בדברים בטלים".

מי שמרגיש שיש לו מה לתקן בתחום זה, רצוי שיעשה תענית דיבור, בעיקרון כל יום מתאים לכך ואפילו שבת, מדובר בהמנעות מדיבורי חול, דברי תורה ותפילה צריך לדבר. מדובר ביום שלם מעלות השחר עד צאת הכוכבים, ברור שמי שקשה לו יכול גם מספר שעות.

יש קהילות שעושות תעניות דיבור בתקופת שבתות שבהם קוראים מפרשת שמות עד תצוה בימי החורף, זה נקרא: שובבים ת"ת, ראשי תיבות של פרשיות אלו, אבל בעיקרון ניתן לעשות זאת כל ימות השנה.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת