תענית דיבור ומחיקת עוון לשון הרע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/12/13 09:46 י בטבת התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב, שנה שעברה ראיתי בבית ספר שלי מודעה על כך שאם עושים תענית דיבור בי' בטבת כל העוונות של לשון הרע של השנה נמחקות.. זה נכון? היום בבוקר קמתי ואמרתי לעצמי שלא אדבר עד שאדע אני יכולה לעשות דבר כזה או שצריך להתנות תנאי לתענית או משו כזה.. ראיתי שאלה כזאת והתחלתי להילחץ? זה תלוי בנדרים או משהו? ואני יכולה לעשות תענית דיבור עד 12? בגלל שאני לא רוצה להתחיל עם זה קבוע.. ובהתאם לגיל שלי (13) אתה חושב שכדאי לי להתחיל תענית דיבור לצום הזה מעתה והלאה?

צום קל ומועיל

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הרמב"ם כותב בהלכות תשובה שאין דרך למחוק עוונות אלא רק על ידי תשובה. אם את רוצה למחוק עוונות של לשון הרע את צריכה לעשות על כך תשובה שכוללת שלושה מרכיבים:
1. הכרה בחטא - לדעת שחמור מאוד לדבר לשון הרע.
2. חרטה - להצטער מאוד על כל דיבור של לשון הרע.
3. קבלה לעתיד - להתמרמר מאוד על גודל החטא ורוב החרטה עד כדי כך שלא יהיה לך שום רצון שבעולם לדבר שוב לשון הרע.

תענית דיבור זה מנהג יפה אבל זה מנהג חדש שאין לו מקור קדום.
עייני
http://www.havabooks.co.il/article_ID.asp?id=842

כל דבר שאדם מקבל על עצמו מרצונו - צריך להכיר בכוחותיו ולא לקבל על עצמו יותר מדי. כך גם בתענית דיבור, קבלי על עצמך התחייבות שאת יכולה לעמוד בה: שעתיים שלוש ודי.

כדי למנוע בלבול אדגיש שתענית דיבור לא באה במקום צום.