תמיד יש אפשרות לתשובה?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 13/06/09 22:15 כא בסיון התשסט

שאלה

שלום הרב.

באר המדרש, מדוע מיהר הקב"ה להוציא את ישראל ממצרים? משום שהגיעו למ"ט שערי טומאה. אילו היו נכנסים בשער החמישים של הטומאה, לא היו נגאלים. על כן מיהר להוציאם.

איך מדרש זה מסתדר עם הפירוש אפילו "חרב חדה מונחת על צווארו של אדם אל ימנע עצמו מן הרחמים".

מהמדרש אני מבין שלישראל לא היה עוד תקנה אילו היו מגיעים לשער ה50 .אך התלמוד מראה אחרת, תמיד אפשר לקבל ישועה ולא משנה באיזה מצב אתה.

תשובה

שלום

המדרש מדבר על ההשגחה מצד ד', והגמ' מדברת על הבחירה בטוב ובתשובה מצד האדם.

על כן, ד' מנהל את עולמו על פי רצונו העליון והנסתר, ואנו מצווים לבחור בטוב ובתשובה גם אם נראה שהמצב לא טוב.

בנוסף, העובדה שד' לא נתן לנו לרדת לשער החמישים מראה שלא היתה אפשרות כזו, שכן זה אינו רצון ד'.

כל טוב