תלמיד חכם

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 11/07/16 14:48 ה בתמוז התשעו

שאלה

בגמרא מובן שתלמיד חכם צריך להיות בקי בהלכה בצורה שוטפת, האם יש רמות לתלמידי חכמים? האם אפשר להגיד שתלמיד חכם יותר תלמיד חכם מתלמיד חכם אחר? אם כן איך? אשמח למקורות

תשובה

שלום
בגמרא מובאים בכמה מקומות הגדרות לתלמיד חכם. למשל (שבת קיד,א חולין מד,ב) -
- זה המקפיד על חלוקו להופכו
- זה ששואלין אותו דבר הלכה בכל מקום ואומר ואפי' במסכת כלה
- זה שמניח חפצו ועוסק בחפצי שמים
- זה הרואה טרפה לעצמו
מכאן רואים שיש כל מיני הגדרות לתלמיד חכם - מצד היקף התורה, מצד יראת שמים, מצד מידותיו.
וודאי שתלמיד חכם צריך להיות בעל מידות, ירא שמים ויודע ומעמיק בתורה, אבל בכל אחד מהתחומים הללו ישנן רמות שונות, וממילא ההבדלים בין תלמידי חכמים שונים.
כל טוב