תיקון טעות

חדשות כיפה הרב בני לאו 25/04/02 07:07 יג באייר התשסב

שאלה

לכבוד הרב!

אבקש לדעת חוות דעתך כיצד יש לנהוג במקרה הבא:

אם ראיתי יהודי מסויים שפירסם הנהגה מסויימת, וברור לי שהוא טועה (איני יודע האם משום שבכלל אין הוא נחשב לידען, או שרק במקרה הספציפי התברר שלא למד כל צרכו).

האם עליי להעיר לו? באיזה אופן?

המטרה היא שאותו אחד יתקן את טעותו באותו האופן בו פירסם את דבריו, היינו שיעדיף את האמת על פני כבודו האישי (ייתכן ואותו אחד מחזיק עצמו לאדם חשוב, נניח רב). איך עושים זאת?

והאם כאשר יש סברה שאותו אחד לא יתקן כראוי, האם גם אז שווה להשתדל? (שאולי לפחות יפנים את המסר ולהבא ישתדל יותר).

מחכה לתשובה.

תשובה

לש שלום
לא ברורה לי מידת הקרבה בינך לבין האדם החזוב שלדעתך שגה בהנהגה.
כדי להצליח במצוות תוכחה צריך רקע מתאים:
הכרות טובה המאפשרת למקבל התוכחה לשמוע ולרצות לקבל את דבריך. זוהי התשתית הראשונה.
תיזמון נכון. לא כל זמן ראוי לתוכחה. צריך לארוב לזמן הנכון והכשר לכך.
הכרות עצמית - שגם אתה מוכן לשמוע תוכחה על שגיאותיך, כי על זה נאמר "טול קורה מבין עיניך". בקיצור ידידי, אל תחפז לקיים את המצווה הזו. המתינות תביא תוצאות טובות יותר.
בברכה
בני לאו