תחפשות בפורים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/02/02 03:33 כט בשבט התשסב

שאלה

רציתי לשאול א.מהו המקור להתחפשות בפורים

ב.הבעיתיות מבחינה הלכתית לתחפושות שונות (כגון נשים וכו' ) ?

ג.ומהי ההלכה כיום ?

תשובה

בס"ד

שלום

סיבת התחפושות היא הצורה של הנס שהיה בצורה מוסתרת. אלוקים פעל אך כמו בתחפושת - בדרך הטבע.

גם במגילה כולם פועלים בתחפושת. אסתר לא מגלה את עצמה. אחשרורש מכסה את מעשיו "מי הוא זה ואיזה הוא?" גם המן מתמם ולא יודע מה רוצים ממנו. ולכן המגילה נקראת מגילת אסתר" שהיא מגלה לנו את מה שמוסתר.

זהו בדיוק ענין התחפושות.

לגבי הבעיות ההלכתיות צריך לזכור את מה שכתב הרמ"א סימן תרצו: "ומה שנהגו ללבוש פרצופים בפורים וגבר לובש שמלת אשה ואשה כלי גבר אין איסור בדבר מאחר שאין מכוונים אלא לשמחה בעלמא וכן בלבישת כלאים דרבנן וי"א דאסור אבל המנהג כסברא הראשונה"

וחלקו עליו המשנה ברורה שם בשם הט"ז בשם הב"ח ב(יו"ד סימן קפ"ב) שכתבו שם שיש לבטל מנהג זה הן בפורים או בשמחת נישואין וכ"כ באה"ג שם ואם כל המלבושים של איש רק מלבוש א' של אשה וניכרים הם אפשר שאין למחות בהם [פמ"ג] ועיין בכנה"ג ובשל"ה שהזהירו להרחיק מזה".

למעשה ראוי להמנע מזה ובודאי לספרדים שלא נהגו להקל בזה כלל. ומי שמיקל - אין למחות בידו.

הלכות פורים יותר מפורטות
http://www.moriya.org.il/Porim.asp

בהצלחה