תחושות עקב הנחת תפילין

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 27/07/05 15:59 כ בתמוז התשסה

שאלה

שלום

אני בן 33 ונשוי חודשיים

בחודשיים האחרונים התחלתי להניח תפילין ממספר טעמים :

רצון להתכוונן ל"טוב" בבוקר,אמונה שיש כח עליוןולהודות על הטוב שאני מקבל.

בתפילה עצמה ישנם משפטים שאני מאוד מתחבר אליהם בעיקר מתפילת שחרית.

ומאידך משפטים שיוצרים אצלי תחושת פחד ,רגשות אשם ואיום

בעיקר בקטעים על יציאת מצרים והרג כל בכורי מצרים

ובטע האחרון של מה יקרה אם נלך אחר אלוהים אחרים.

למה כל ההפחדה הזו?

תשובה

שלום וברכה
ראשית, עדיין מותר לברכם בברכה שהיא למעלה מהמזל הטוב – ברכת שמיים, ויהי רצון שתזכו להקים בית בריא נאמן וטוב בישראל.
אני מבין כי אתה מוטרד מהעובדה שיש תחומים של הפחדה בעולמה של תורה. הצורך בהפחדה למעשה הוא כפול. ראשית – בכך משדרת התורה את העובדה שמדובר במשהו רציני, שלא ניתן להותירו לבחירה חופשית בלבד. כשם שאנו מאיימים על ילד שלא יגע באש על אף העובדה שהוא לא מבין במה מדובר ולא מותירים את זה לבחירתו החופשית, כך התורה מלמדת אותנו יחס עקרוני למצוות התורה – אין להתייחס אליהן כאל דבר שאפשר כן ואפשר לא, כי אם כמשהו במישור העקרוני הגבוה ביותר. למעשה מדובר במסר פילוסופי וביחס הנכון למצוות התורה.
הממד השני הוא ההכרה של התורה בטבע האנושי, ובכך שצריך שתהיה רשת ביטחון, שגם כשלאדם לא יתחשק וגם בשעות ירידה ומפלה הוא לא יניח לעצמו להתדרדר בשל הפחד מפני העונש. זו הרמה הנמוכה ביותר של קיום המצוות, והיא קיימת רק כדי שהיא תהיה רשת ביטחון למצבי ירידה. אין אנו מבססים את עיקר עבודת ד' שלנו על הפחד, כי אם על הרצון הטוב והמאיר.

כל טוב