תורה ועבודה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 28/06/02 04:40 יח בתמוז התשסב

שאלה

האם דעת כבוד הרב הגאון מרדכי אליהו שליט"א שעדיף בזמנינו ללמוד כל היום ולקבל משכורת מהכולל או גם לעבוד ולהתפרנס מיגיע כפיו וכנזכר גם בהרבה מקומות בדברי חז"ל ובמיוחד בפרקי אבות בשבח המלאכה(וכן הרבה גאוני עולם גם עבדו כמו החפץ חיים שהיה בעל מכולת ור' שלום שבזי שהיה רוקם טליטות) וגם ללמוד תורה??

נ.ב. אם אני לא טועה ראיתי בפלא יועץ שעדיף גם לעבוד וגם ללמוד ומי שלומד ומתפרנס מאחרים מאבד חצי שכר מלימודו שעובר לזה שפירנס אותו.

אך זעת הרה"ג עובדיה יוסף שעדיף בזה הזמן ללמוד כל היום ולקבל משכורת מהכולל ומביא גם ראיות לכך מדברי חז"ל.

תשובה

שלום,
"הלב תלוי בכיס"(ירושלמי תרומות סוף פ"ח).כל זמן שאדם יכול ללמוד בשקט בלי טרדת הפרנסה,עדיף שילמד תורה בכל שעות היום.אולם אם אינו יכול ללמוד בשקט,ילמד חצי יום ויעבוד חצי יום.
ואם נוהג כרמב"ם,יחלק את היממה לשלשה.ילמד שמונה שעות,יעבוד שמונה שעות,ושמונה שעות יאכל,ישתה וישן.
בברכה,
שמואל זעפרני