תהו ובהו

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/05/13 10:25 יב בסיון התשעג

שאלה

אני כבר 10 שנים חזרתי בתשובה

ועד היום אני לא יודע

מה זה תהו ובהו?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אדם יכול לחיות כל חייו - עד 120, ולא לדעת מה זה 'תהו ובהו'.
זה לא קשור לחזרה בתשובה - יכולים גם להיות דתיים מלידה ולא לדעת מה זה 'תהו ובהו'.

חשוב שנדע לעשות כל מה שקשור בקיום תורה ומצוות. אבל אם יש מושג עיוני שאיננו מכירים - אין סיבה להבהל זה הזמן ללמוד משהו חדש.

אני נתקל לעיתים במושג שאינני מכיר - אני שמח ללמוד.

פרוש המושג 'תהו ובהו' (בראשית פרק א פסוק ב):
לפי המקום השני שהביטוי מופיע בתנ"ך נראה שהכוונה לשממה (ירמיהו ד 23): "ראיתי את הארץ והנה תוהו ובוהו ... שממה תהיה כל הארץ..." .

כשאומרים על אדם שהוא "משתומם" מתכוונים שהוא "תוהה", וכשיש שממה - אדם "בוהה" באוויר כי אין מה לראות...

וכך כתב גם שד"ל (בראשית א2): " תהו ובהו - ענינם שממה, כי תהא ובהא בארמית ענין השתוממות, כמו שאמרו בבראשית רבא (ב' א') ישב לו אותו העבד תוהא ובוהא , הכוונה משתומם, וכן בלשון סורי אתבהבה ענינו נעשה משועמם, בוהבהא תמיהה ושוממות, וכמו שהמדבר נקרא שממה וישימון, כן ייקרא תהו ובהו, והכוונה שלא היו בארץ לא צמחים ולא בעלי חיים"

מתוך
http://tora.us.fm/tnk1/wikia/index_379.html