שתייה ביום כופור - פיקוח נפש

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 26/09/12 21:33 י בתשרי התשעג

שאלה

שלום רב,

יש לי שאלה בקשר לשתיית מים בכיפור, ביום כיפור עצמו שעתיים לפני שיצא הצום התחילו לי דפיקות לב חזקות וסחרחורות אז הלכתי הבייתה אחרי תפילת מנחה לנוח, המצב נהיה גרוע יותר אפילו ששכבתי במיטה, ובסביבות 40 דקות לפני שיצא הצום שתיתי ממש מעט מים.

מה הדין שלי? הבנתי שזה ממש חמור ואני ממש מצטער ששתיתי למרות שלא יכולתי כבר, מה יהיה ?

ומה קורה אם לא קראתי את תפילת הנעילה? אני יודע שזאת התפילה הגדולה ביותר שמכפרת והיא עת רצון אחרונה. אני השתדלתי בכל התפילות בערב כיפור ביום כיפור כשהייתי בבית הכנסת להצטער על כל עוונותי אבל דווקא את תפילת הנעילה פספסתי .. אני מרגיש ממש רע עם עצמי, זאת פעם ראשונה שאני בא לבית הכנסת ביום כיפור עצמו וישבתי והתפללתי את רוב התפילה עד שלא יכולתי מרוב הכאבים .. והשתדלתי להתפלל הכול ולקרוא בכוונה ודווקא בזמן הנעילה שבו נגזר עלי מה יהיה הדין שלי לאותה השנה שכבתי במיטה עם כאבים... איך אני יכול לכפר על זה?

אני ממש אודה לך אם תוכל לעזור לי, כל דבר יתקבל בברכה..

תזכה למצוות,

תודה.

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

לגבי השתיה אי אפשר לדעת אולי זה היה כבר מצב של סכנה והיה מותר לשתות,

אם שתיתה פחות מ 40 סמ"ק זה פחות חמור, אבל כאמור אי אפשר להיות בטוח שהיה כאן איסור.

לגבי תפילת נעילה, אמנם היא תפילה חשובה אבל את עיקר המצווה כבר קיימת בתפילות הקודמות שבודאי אמרת בהם את הוידוי - וזה העיקר ביום הזה.

דינו של אדם לא נחתם רק לפי מצבו בתפילת נעילה אלא לפי כל מה שהשתדל כל השנה ועשרת ימי תשובה,
ואתה השתדלת להתפלל, ואין הקב"ה בא חלילה בטענות כלפי מי שחש כאבים, אדרבא עשית מה שהיה נדרש ממך -ללכת לנו כדי לא לסבול ולהסתכן.

בברכה,

דני ארגמן