שפרה ופועה

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 20/01/12 11:54 כה בטבת התשעב

שאלה

רש"י לשמות א, מפרש "שפרה-משפרת את הולד, פועה- פועה לולד" ונתעוררתי לשאול, מה הביא את רש"י לפרש כך, הרי "מילדת" שנזכר בתחילת אותו פסוק מתייחס בדרך כלל לתהליך הלידה עצמו, ולא לולד.

גם רש"י עצמו בפסוק שאחריו פירש "אבנים-מקום מושב היולדת" וברור ששם הכוונה לתהליך הלידה עצמו, ולא לולד, אם כך- למה רש"י מפרש ששפרה ופועה שיפרו ופעו לולד ?

למה רש"י לא יכל לפרש "שפרה- משפרת את היולדת, פועה- פועה ליולדת".

והאם מי מן המפרשים התייחס לזה ?

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

בתהליך הלידה יש שני בני אדם, היולדת והולד, והמילדות מטפלות בשניהם ולא רק ביולדת.

משמעות הביטוי פועה היא זעקה בכי או השמעת קול וזה שייך יותר לולד כי איתו צריך לפייס ולהרגיע בהשמעת קול כדרך שעושים לתינוקות, אך מה יש לפעות ליולדת עצמה?

שפרה מלשון משפרת כלומר מנקה מהדם שבו (על פי המדרש במקור)ובזה אכן יש גם מקום לומר שמשפרת את היולדת, אך יותר מסתבר ששיש ליחס זאת לתינוק כיוון שלא יכול לעשות זאת בעצמו.

עיין בכל המקורות של המדרש בתורה שלמה ספר שמות פרק א.

בברכה,

דני ארגמן