שעון קיץ וחורף

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/09/10 23:08 כז באלול התשע

שאלה

לא הבנתי מספיק את העניין של שעון קיץ או חורף למעט העניין ששעון הקיץ חוסך אנרגייה ומשאבים, ושעון חורף בתקופת חודש תשרי מפחית בשעה את את המועדים והצום יום כיפור כך מקל על הצמים. למעט קיצור המועדים יש בכלל תועלת לשעון החורף לעומת שעון הקיץ??

ובתפילות שמונה עשרה של קיץ וחורף יש משמעות לשעון הקיץ/החורף??

תשובה

בס"ד
שלום רב

יש משמעות הלכתית רבה למעבר בין שעון קיץ ושעון חורף.

1. לענין כניסה וצאת שבת. בשעון קיץ שבת יוצאת שעה יותר מאוחר, יש כאלה שרוצים לצאת לבלות במוצ"ש ומשום כך הם מחללים שבת.

2. לעניין תפילת שחרית. אי אפשר להתפלל שחרית כאשר חושך בחוץ, ולכתחילה ראוי להתפלל לא לפני הנץ החמה. כיום זמן הנץ הוא בערך בשש ועשרים וזמן האור הוא בערך ברבע לשש. לכן אם היה ממשיך שעון קיץ אנשים שממהרים לפרנסתם לא היו יכולים להתפלל בבית הכנסת שלהם והיו צריכים למצוא פתרון לתפילה במקום עבודתם.

3. אמירת סליחות בלילה יכולה להיות רק לאחר חצות לפי ההלכה: בשעון קיץ כיום מדובר בשעה שתים עשרה וחצי בלילה, ובשעון חורף יהיה מדובר בשעה אחת עשרה וחצי.

4. אחרון הוא ענין ההקלה על הצמים ביום כיפור כשהצום מסתים בשעה שש ולא בשעה שבע.