שמירת נגיעה ופגיעה באנשים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 03/06/09 17:35 יא בסיון התשסט

שאלה

למה צריכים לשמור נגיעה?

הרי שמירת נגיעה יכולה לפגוע באנשים לדוגמא אם אני באה ללחוץ למישהו יד והוא לא לוחץ לי את היד כי הוא שומר נגיעה אז זה נותן הרגשה שאת טמאה או שהוא יותר טוב ממך ןכ"ד.

אז למה כן צריכים לשמור נגיעה? (לא בין בני זוג).

תשובה

שלום

ד' אמר לנו על ידי דרשת חז"ל, ואנו עושים.

וישנם שני טעמים לציווי הזה:

א. גדר, שמא נחטא.
ב. עצם האמירה שקשר גופני בין המינים דורש משמעות עמוקה יותר ולא רק נגיעה גופנית.

אין שום קשר לאיסור להטמא. רק כשהמקדש היה בנוי, מי שנגע בנדה לא יכל לעלות למקדש, אך גם אז אין איסור להטמא, אלא שזהו סטטוס המונע עליה למקדש.

אכן, אם ודאי שלא יהיה חטא, וודאי שאין בנגיעה שום קשר פנימי אלא נימוס, למשל בכנס שבו אשה מכובדת מושיטה יד ליד אנשים, האג"מ כתב ללחוץ לה את היד, כדי לא לפגוע בה.
אך יש לנהוג כך רק אם זה יביך אותה אם לא ילחצו לה את היד.
לכתחילה, ראוי לשדר כבוד לאחר, ולהסביר בנימוס (לא בהתנצלות) שאנו נוהגים לגעת רק בבני הזוג. ולא להזדקק להיתרים.

כל טוב