שמירת נגיעה או הלבנת פנים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 22/10/02 23:51 טז בחשון התשסג

שאלה

שלום רב,

אם מישהו אפילו שאני לא כ"כ מכירה ניגש אליי ומושיט לי יד איך אני יכולה להגיד לו: "סליחה אבל אני שומרת נגיעה"?

דעתי זו ממש הלבנת פנים וגם כל חילוני שלא יודע (ויש כאלה)!!!!!!! לדעתי צריך להענות ללחיצה!

האם אני נוהגת נכון?

הלבנת פנים ברבים זה יותר חמור מ"אי שמירת נגיעה" ואני לא מוכנה לעשות לשום בנאדם את זה...

וברור שאם כבר אמרתי לו והכל אז מובן מאליו שאני לא אשתף פעולה!!!!!!

תענה לי בבקשה בהקדם.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

שאלתך היא כל כך שאלה קשה כיון שיש כאן שני ערכים שמתנגשים זה בזה:
"צניעות ושמירת נגיעה" - מצד אחד.
"איסור הלבנת פנים" - מצד שני.
כל מה שתעשי או לא תעשי - את פוגעת באחד מהם.

איזה מהם יותר חשוב?

קשה לתת ציונים למצוות כיון ששני הערכים הללו הם מצוות חשובות ביותר.
ואע"פ שכשיש התנגשות בין כבוד בשר ודם לכבוד שמים, אנחנו נוטים, בצדק, לומר בודאי שכבוד שמים קודם. אבל כאן שניהם הם כבוד שמים. כי גם "הלבנת פנים" היא איסור שמקורו בדברי אלוקים.

מכיוון שאנחנו צריכים לדחות ערך אחד מפני השני אנחנו צריכים לבדוק את הענין במבט יותר רחב. והוא מבחן התוצאה.

מה יקרה "בעתיד" אם תושיטי לו יד?
ומה יקרה "בעתיד" אם לא תושיטי?

* אם תושיטי - נפגע בערך של "צניעות". בפעם הבאה שהוא יפגוש מישהי דתית הוא שוב יושיט יד ושוב ידחה ערך אחד מפני השני. וכך יקרה עוד עשרות פעמים שהערך של צניעות ידחה וידחה וידחה עד ש,,,.

* אם לא תושיטי - נפגע בערך של "הלבנת פנים" פעם אחת. בפעם הבאה שהוא יפגוש מישהי דתית הוא שוב לא יושיט יד ולא ידחה שום ערך אחד מפני השני. וכך יקרה עוד עשרות פעמים ששום ערך לא נדחה מפני חבירו.

******
אני רוצה לומר לך שהרבה אנשים, ואני בתוכם, עברנו את ההסתפקות הזו כמה וכמה פעמים מהטעמים שאת כתבת וגם מחוסר נעימות שאינו קשור לפגיעה במישהו - רק מתוך רצון שלא להראות "קיצוני" וכד' וזה לא כל כך קל. מי שעומד בנסיון ועושה זאת בכבוד - מכירים אותו ולא רואים בזה שום צליל של פגיעה.

******
עוד ארצה לספר לך כי בזמן שהייתי בגיל תיכון היו כל מיני "קנאים חילונים" שראו ערך עליון להתקיל אותי ואת הבנים והבנות הדתיים בהושטת יד ולגרום לנו מבוכה, בהתנגשות ערכים ובחוסר נעימות.
למזלך היום מספרם מועט - אולי בגלל שהחילוניות כאידיאולוגיה כבר פשטה את הרגל מזמן - התוצאות של החינוך המתירני מדברות יותר טוב מכל כרוז אחר.

******
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=14634
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=15262
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=8080
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=3193