שמונה עשרה

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 23/08/02 00:48 טו באלול התשסב

שאלה

כבוד הרב שלום רב. השאלות שלי הן 1.מה עושה אדם שהתחיל להתפלל ת. שמונה עשרה, ואז שם לב שאינו מתפלל כלל לכיוון הנכון. 2.מתי יש לצרף בקשות אישיות בתפילת שמונה עשרה? 3.מה ההלכה לגבי מספר התפילות ביום לנשים,ולנערות שאינן מטופלות בילדים. בתודה מראש.

תשובה

רחלי שלום,
1.באשר לשאלתך מה עושה המפלל שגילה שאינו מתפלל לכיוון הנכון,כתב מרן הראש"ל הרב מרדכי אליהו בספר ההלכה ח"ב(פט"ו,אות ל-לא)וז"ל:
ל. הרואה בבית כנסת אדם שטעה ועמד להתפלל תפילת י"ח לכוון אחר ממה שמתפללים הציבור, ואפילו אם הציבור באותה שעה אינו מתפלל תפילת י"ח, אולם על פי הבמה וארון הקודש ניכר הכיוון הראוי להתפלל אליו, צריך הרואה להעיר לו שיחזיר פניו למקום הנכון, כי אדם זה נראה כמודה לאל אחר, ח"ו, ולכן אפילו נמצא באמצע העמידה חייב לחזור ולעמוד במקום הנכון, כי עקירת הרגלים בלבד ללא דיבור, לא נחשבת הפסק לענין זה.

לא. אדם המתפלל בבית שאין בו סימן היכר לכיוון הראוי לתפילה, ואין שם אחרים שע"פ כיוון תפילתם ניתן לדעת מהו הכיוון הנכון, אם התחיל להתפלל תפילת י"ח אין צורך להפסיקו מתפילתו כדי שיחזיר פניו למקום הראוי, אולם אם היו עוד אנשים מתפללים באותו בית ועל פיהם אפשר לראות מהו הכיוון הנכון, מחזירים אותו לכיוון הנכון.
2.בקשות ותחנונים אפשר להוסיף ב"שמע קולנו",או אחרי "יהיו לרצון" השני,ואחר כל התחנונים שהוסיף,יאמר "יהיו לרצון" פעם שלישית.
בתוך הברכות יכול להוסיף בקשות מעין הברכה אולם בהרהור בלבד.
3.נשים נוהגות להתפלל שלוש תפילות,ואם אינן יכולות מסיבה כלשהי,חייבות לפחות בתפילה אחת.
בברכה וכל טוב
שמואל זעפרני