שם לתינוק שנולד זה עתה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 01/01/13 21:46 יט בטבת התשעג

שאלה

שלום,

האם מותר לקרוא לתינוק שנולד בשם הדומה בהיגויו לשם של סבתא?

תשובה

שלום!

א. אם הסבתא כבר נפטרה - אין בעיה, ויש בזה משום כבוד לסבתא שקוראים על שמה.

ב. אם הסבתא בחיים - אשכנזים נוהגים שלא לקרוא על שם אדם חי, וצריך להזהר בזה (וגם בשם קרוב) משום דרך ארץ, במיוחד מפני שעלולה להיווצר הקפדה מצד הסבתא שתחשוב כאילו מחכים ח"ו שתפטר מהעולם רח"ל.

ג. ספרדים נוהגים לקרוא גם על שם אנשים חיים ויש בכך כבוד להורים.

ד. אם קוראים לילד בשם של הוריו צריך להיזהר משום דיני כיבוד הורים שלא לקרוא לילד בשם זה בפני ההורים, אלא להשתמש בכינוי. וכן אם שם ההורים הוא "שם פלאי" - כלומר שם מיוחד ולא רגיל - אין לקרוא לעולם לילד בשם זה, אלא ישתמש בכינוי, ואפילו אחרי פטירת ההורים.

ה. [לסיכום: ] לאשכנזים, משום שלום בית צריך להזהר מאוד (גם בשם הדומה) שלא לפגוע באדם חי. לספרדים אין שום בעיה ויש בזה כבוד. ובשם הדומה, אחרי הפטירה - אין שום בעיה כלל אצל כולם.