שם המשפחה ככינוי לאדם

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/06/13 05:24 יח בתמוז התשעג

שאלה

שלום רב..

יש לי שאלה האם מותר לקרוא לאדם על שם המשפחה שלו ככינוי ,לדוגמא מישהו שקוראים לו יוסף כהן וחברים שלו קוראים לו "כהן, בוא לפה" או "מה העניניים ,כהן?"

תודה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

שם משפחה הוא שמו של אדם.
יש איסור לכנות אדם בכינוי, למשל לקרא ליצחק 'יקי'
או לשלמה 'מומי' אלא אם כן הם לגמרי מרוצים מכך.
אבל שם משפחה מלא זה בדיוק כמו שם פרטי -אלא אם כן האדם מתנגד לכך.

ויש עבירות קלות מאלו ואעפ"כ אמרו חכמים שהרגיל בהן אין להם חלק לעוה"ב וכדאי הן להתרחק מהן ולהזהר בהן, ואלו הן: המכנה שם לחבירו והקורא לחבירו בכינויו והמלבין פני חבירו ברבים והמתכבד בקלון חבירו והמבזה תלמידי חכמים והמבזה רבותיו והמבזה את המועדות והמחלל את הקדשים, במה דברים אמורים שכל אחד מאלו אין לו חלק לעוה"ב כשמת בלא תשובה

רמב"ם הלכות תשובה פרק ג הלכה יד