שלמה המלך

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/12/12 16:45 יג בטבת התשעג

שאלה

בס"ד

שלום וברכה..

לשלמה המלך היו, כידוע שבע מאות נשים ושלוש מאות פילגשים, שלעת זקנותו היטו את ליבו להקים במות לעבודת אליליהן בירושלים ולכן נקרעה ממלכת ישראל בימי בנו רחבעם.

שאלתי היא כזאת: שלמה המלך, החכם באדם. ממש נראה לך שלקב"ה אכפת מבריתות אסטרטגיות?! הרי גם אם נניח את זה שהוא התחתן עם נשים גויות - גם כשמדובר בנשים יהודיות הכתוב אומר במפורש: "לא ירבה לו נשים"! אני חושב ש1000 נשים נכנס למעמד הזה, ועם ציווי מפורש בתורה שבכתב אף אחד לא יכול להתווכח.

מלבד זאת - אין זה מן הראוי שלמלך ישראל יהיה ארמון נפרד רק בשביל הנשים שלו, זה נראה רע.. עם 1000 נשים אני יכול לאכלס שכונה שלמה!

ולעניין יהדות הנשים שלו: אני מאמין שיש איזשהו הסבר הגיוני לזה שהוא התחתן עם נשים גויות. מה התירוץ הנפוץ? שהוא גייר אותן.. נו באמת. מה זה הגיור-בלאי הזה?! הן לא באמת התגיירו מבפנים, גיור כזה שיהפוך אותך ליהודי בנשמה. ולראיה, שבסוף ימיו הן הצליחו להטות את ליבו לעבודה זרה ואכלנו אותה בגלל זה עם פיצול הממלכה שלו וכל מה שנגזר מזה..

שאל אותי את זה בחור דתל"ש במכללה ולא ידעתי איך לענות.. אשמח לתשובה. תודה! :)

תשובה

בס"ד
שלום רב,

השאלות שלך נכונות. פרשני המקרא לא מנסים לטשטש את חומרת מעשיו של שלמה - הוא נשא נשים נכריות ללא גיור:
"בהרבות הנשים לא היה שומר להשיבם לדת ישראל אלא היה לוקחן בגיותן לתאות לבו ומניחן לעשות כמשפטי הגוים ועל כן נענש עליהם". (רד"ק מלכים א פרק ג)

"שתים רעות עשה בזה:
אחת שהרבה נשים ואפילו היו מישראל אסור לו להרבות כמו שכתוב 'ולא ירבה לו נשים ולא יסור לבבו',
כל שכן שהיו נכריות שהטו לבבו אחרי אלהים אחרים
והוא בטח בחכמתו ואמר: 'אני ארבה ולא אסור'.
זהו שאמר הנביא: 'אל יתהלל חכם בחכמתו...'
(רד"ק מלכים א פרק יא)

מדברי הרד"ק עולה שיש כאן שני חטאים חמורים ביותר:
1. ריבוי נשים - אפילו היו מישראל.
2. נשיאת נשים נכריות ללא גיור.

הסיבה לחטאים נעוצה בחכמה ובהצלחה הרבה של שלמה שהביאו אותו לתחושה ש- 'לי זה לא יקרה'.

כאן הלקח שיש ללמוד משלמה - לעולם לכבד ולציית לדבר ד' ולהיות ירא חטא.