שלום בית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/03/12 20:05 ו בניסן התשעב

שאלה

שלום הרב

שאלה לי (כמה מפתיע).

כמה עובדות לפני:

1. אני בוגר ישיבה תיכונית

2. אני מתגורר עם הוריי ביחידת דיור נפרדת

3. ליחידת הדיור יש כניסה נפרדת אך ישנו מעבר עם דלת בין הבית של ההורים ליחידת הדיור שנמצאת בקומת המרתף.

4. אני חייל בצה"ל

5. אני בן 23, משרת ביחידה סגורה בתפקיד יחסית שוחק.

6. יש לחברה, בת 21, גם היא משרתת בצה"ל, כנ"ל.

7. אני כבר לא דתי. הולך לביה"כ בשישי אך לא שומר שבת (שומר כשרות ודברים שאני מגדיר כקריטיים לזהותי כיהודי)

8. חברתי גרה בצפון הארץ ואני בדרומה

9. אני רואה את עצמי ממשיך בחיי האזרחיים כשאשתחרר ואף מעבר לכך בחיים משותפים עם חברתי

השאלה היא כזו

אני מגיע מדי פעם בסופי שבוע עם חברתי ליחידת הדיור. חברתי מגיעה עימי ולהוריי הנושא מאוד מפריע.

מפריע להם שאני וחברתי ישנים באותה מיטה (על ההשלכות מבחינה דתית) בבית בו הכנסנו בעבר ספר תורה.

הוריי ביקשו שאשן בנפרד מחברתי כשאנו מגיעים בסופי שבוע מהצבא אך ביני ובינם אין הסכמה בנושא שכן אמרתי להם שלמרות שאני מכיר את ההלכה ויודע אותה, אני בוחר שלא לקיימה וכן לישון עם חברתי.

לאחר דיון ארוך עם הוריי בנושא בשבת בו ביקשו שלא נישן ביחד ואני התעקשתי הפתרונות שנמצאו הם:

1. שאני אשכיר דירה נפרדת עם חברתי

2. שנבנה קיר במקום הדלת המקשרת בין יחידת הדיור לבית הוריי (יצוין שבהכנסת ספר התורה חלק מהסעודה הייתה ביחידת דיור פה ישבו הנשים). ובכך יצא בעצם שאני וחברתי לא ישנים באותו בית בו הוכנס ספר התורה ובעצם זה יהיה שני בתים נפרדים.

3. שנישן בנפרד

מכיוון שהאפשרות שאעזוב את הבית תסב צער רב להוריי במידה ותצא לפועל החלטנו לשאול שאלת רב מכיוון שהוריי לא מוכנים להמשיךל עם המצב כמו שהוא ואף מאמינים שמספר דברים לא טובים שקרו באחרונה במשפחתנו קשורים בכך שבבית שבו הוכנס ספקר תורה אני וחברתי ישנים יחד באותה המיטה...

לכן, מבקש לדעת את דעתך בעניין, מה עדיף - לישון בבית אחר ? לבנות קיר במקום הדלת?

ששאלתי את הוריי מה מפריע להם יותר- שזה קורה בתוך הבית או שזה קורה בכלל הם ענו שזה שזה קורה בכלל יותר מפריע להם , אך עניתי להם שזה אני וזו החלטתי ואני כבר ילד מספיק גדול כדי לבחור בעצמי..

תודה על הסיוע

חג שמח

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אין כל משמעות הלכתית לכך שמבית זה יצאה בעבר תהלוכה עם ספר תורה שהוכנס לבית כנסת.
עם זאת משמעות רגשית תמיד יכולה להיות.

אין כלים הלכתיים להכרעה בשאלה שלך: אמנם על פי ההלכה אין מקום לחיים זוגיים ללא חתונה ומי שעושה זאת עובר על איסורים חמורים, אבל עם זאת על פי ההלכה אין אפשרות להורים לכפות על בן בוגר את קיום ההלכה.

יש לפתור את הבעיה מתוך הבנת העמדות השונות והצרכים השונים שלך ושל הוריך:
מצד אחד מה שבאמת מפריע להוריך - שזה קורה בכלל - ואתה לא מתכוון לשנות זאת. מבחינה זו לא משנה אם אתה גר בבית או עובר למקום אחר.
מצד שני - עזיבתך את הבית תסב צער להוריך.
מתוך כך מסתבר שהפתרון היותר קל - לאטום את הדלת. כך אתה לא תעזוב את הבית והוריך לא ירגישו שההתנהגות שלך מזיקה להם.