שכר המצוות בעולם הזה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/01/10 15:33 יד בשבט התשע

שאלה

שלום כבוד הרב!

כתוב בהרבה מקורות על שכר שמקבלים בעולם הזה(למשל נטילת ידיים גורמת לעושר . כיבוד הורים גורם לאריכות ימים וכ'ו) אבל בפועל זה לא קורה...שאלתי את השאלה הזו הרבה אנשים והתשובות היו שהשכר הוא בעולם הבא יותר ,והמצוות עצמם הם השכר וכאלה. אבל למה בכל זאת כתוב על השכר בעולם הזה אם הוא לא מתקיים...? תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,
הרמב"ם עוסק בדיוק בעניין זה בהלכות תשובה - פרק י' הלכה ה

כל העוסק בתורה כדי לקבל שכר או כדי שלא תגיע עליו פורענות הרי זה עוסק שלא לשמה, וכל העוסק בה לא ליראה ולא לקבל שכר אלא מפני אהבת אדון כל הארץ שצוה בה הרי זה עוסק בה לשמה.
ואמרו חכמים לעולם יעסוק אדם בתורה ואפילו שלא לשמה שמתוך שלא לשמה בא לשמה.
לפיכך כשמלמדין את הקטנים ואת הנשים וכלל עמי הארץ אין מלמדין אותן אלא לעבוד מיראה וכדי לקבל שכר, עד
שתרבה דעתן ויתחכמו חכמה יתירה מגלים להם רז זה מעט מעט ומרגילין אותן לענין זה בנחת עד שישיגוהו וידעוהו ויעבדוהו מאהבה.

כפי שאתה רואה הרמב"ם מסביר שאת השכר כתבו עבור ה"מתחילים" = "לא לשמה" כאלה שההסברים הרוחניים לא מדברים אליהם.
זו דרגה שהיא נדרשת למי שלא יכול להגיע ליותר. אבל צריך להשתדל להתקדם ממנה הלאה ל-"עבודה מאהבה".
שנזכה!