שיר השירים בערב שבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/02/10 11:44 כז בשבט התשע

שאלה

כידוע, יש מנהג לקרא את מגילת שיר השירים בערב שבת, סמוך לכניסת השבת, רציתי לשאול אודות מנהג זה שתי שאלות.

א) האם מנהג זה שייך אף בנשים ? האם גם להן ראוי לקיים את המנהג הזה ?

ב) ממתי ועד מתי בדיוק ניתן לקיים את המנהג הזה ? האם למשל ניתן לקיים את המנהג הזה ביום שישי בשעות הבוקר ? או לחילופין- האם למשל ניתן לקיים את המנהג הזה בליל שבת ? אשמח לקבל תשובות.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
קריאת שיר השירים בערב שבת הוא מנהג שמקורו בקבלה.
הדבר קשור לאוירה של התקרבות זוגית בין הקב"ה וכנסת ישראל בליל שבת קודש: ´לכה דודי לקראת כלה פני שבת נקבלה´.
זוהי גם הסיבה לאמירת הפרק ´אשת חיל´ לפני הקידוש.

בדקתי במקורות שונים אודות הזמן המתאים ומצאתי שיש נהגו לפני מנחה של ערב שבת, יש נהגו אחרי מנחה - לפני קבלת שבת, יש נהגו בזמן הקידוש והסעודה בליל שבת.
לפי ההתרשמות שלי כיום נהוג לקרוא את שיר השירים אחרי מנחה ולפני קבלת שבת. אכן בספרי מנהגים מציינים שהזמן הראוי הוא במעבר בין חול לקודש.
לכן לא נראה לי שאפשר לענין מנהג זה לקרוא ביום שישי לפני הצהרים.
לגבי ליל שבת בשעה יותר מאוחרת, מצאתי כאמור, שנהגו לקרוא גם בזמן הקידוש והסעודה.

לי נראה שהקריאה הולמת ביותר את הזמן של כניסת השבת, כך גם המנהג הנפוץ, לכן כדאי - מצד הלב - לקרוא בשעה זו.
לא מצאתי שום סיבה שהמנהג יהיה שונה בין גברים ונשים.