שירה עם בנות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/01/02 10:23 כט בטבת התשסב

שאלה

האם מותר לשיר יחד עם בנות (בארוחות משפחתיות וכדו') שאינן קרובות?

אם לא, על מה מסתמכים באולפנות שהבנות שרות כשהרבנים נמצאים לידם

ואם זה תלוי במספר הבנות - ממתי מותר לשיר ומתי אסור

תודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום

אסור לשיר עם בנות ביחד. יותר נכון לומר שאסור לגברים לשמוע אותן שרות ואסור להן לשיר ליד גברים.
מה שנהגו להתיר לרבנים לשמוע את שירת התלמידות זה בגלל שהם טרודים בעבודתם להשגיח על הבנות, וכל מי שטרוד בעבודתו לא טרוד ביצרו. דומה קצת לרופא שמטפל באישה. אבל דומה רק קצת.
אמת היא שאסור לרבנים או למדריכים לכוון ליהנות משירת הבנות. כי גם כשהותר לו לצורך מלאכתו כדלעיל. הותר לו באופן שאינו מכוון ליהנות. כל זה באופן שאין אחת ששרה סולו, או בקול גבוהה מאחרות אלא שיש בנות רבות ששרות.
כשיש רבות ששרות יש עוד סניף להקל כיון ש"יצר הרע" לא יכול להתמקד באחת שקולה נשמע. אבל זו "הקלה" שאפשר להשתמש בה רק בצירוף הסיבות דלעיל. ודומות לה. אבל במסיבה משפחתית אין להשתמש ב"קולה" זו.
אפשר להשתמש במקרים אחרים רק מצד השומע ולא מצד הבת ששרה. דהיינו אם הוא מתארח בבית שיש כמה בנות שרות וקולן אינו נשמע כבודדות, אין הוא חייב לקום ולעזוב את השולחן ולהעליב את המארח. כל זאת באופן שהוא יכול לשים את ליבו לדברים אחרים ולא להתמקד בקולן, להתבונן בהן או ליהנות מהשירה.
אמנם אם אחת שרה סולו במציאות הנ"ל או באירוע, הצגה, הופעה וכד' – צריך לקום ולעזוב את המקום בהשתדלות שלא לפגוע אבל לקום!!
על זה נאמר "גיבורי כוח עושי דברו"