שימוש באמצעי מניעה

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 09/04/02 08:47 כז בניסן התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום וברכה!

שמי א. ורציתי לשאול אותך האם מותר על פי ההלכה להשתמש באמצעי מניעה ואם לא אז מה הסיבה

שלך,

א.

תשובה

בס"ד

לא. שלום,

שאלתך אינה מפורטת די הצורך, שהרי הדבר תלוי במצבים שונים. למשל, האם יש לזוג ילדים בן ובת או אין. האם יש לאישה או לאיש סיבות טובות לשימוש באמצעי המניעה או לא.

בלי להיכנס לכל הפרטים שלא פורטו במכתבך, העיקרון הבסיסי העומד מאחורי תפיסת ההלכה, קשור בהבנת המשמעות של קשרי האישות בין איש ואישה. ניתן לראות בהם רק ביטוי לצרכים ביולוגיים של הגבר או האישה, וניתן לראות בהם חלק מייעודו של האדם להיות שותף במעשה הבריאה. ודרך אגב, אותה שאלה קיימת גם בהתייחסות לאכילה לא מועילה. אדם הרואה באוכל אמצעי לסיפוק תאוותו, מול אדם שרואה בפעולת האכילה דרך ואמצעי לעבודת ה', ע"י הפיכתו לאדם בריא וחזק שמסוגל לעמוד בייעודו ומשימותיו.

בחזרה לענייננו – אפשר שהתורה רואה ביחסים שבהגדרה אינם מסוגלים להוביל לחיים חדשים, החטאה מסוימת של מגמת הקשר בין בני הזוג, ולכן ראתה צורך להגדיל זאת באופנים מסוימים.

בברכה, הרב דוד סתיו