שילוח הקן

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 25/05/09 16:00 ב בסיון התשסט

שאלה

שלום,

בעמדת שמירה בצבא נתגלה קן של ציפור דרור.

א.האם נחשב הדבר ל"כי יקרא" למרות שזה לא דרך מקרה היותי שם?

ב.האם למרות שאין לי צורך באפרוחים/ביצים האם עלי לקיים מצוות השילוח.

ג.האם יש אפשרות לגרש את הציפור ולצאת ידי חובה או שעלי לקחת את הביצים בפועל

תשובה

שלום

זכית שד' זימן לידך מצווה חשובה ומעניינת.

א. זה נקרא 'כי יקרא', הפשט בפסוק (וכך כתבו הפוסקים) הוא שזה במקרה ולא ציפור מבוייתת או קן מסודר שיצרו בני אדם.
אמנם כתבו הפוסקים שאם השטח שייך למישהו כבר, המוצא אינו חייב לשלח, אך במקרה כזה שהצבא מתייאש מכאלה דברים ואינו חפץ לקנותם, חייב.

ב. יש בזה מחלוקת ראשונים ואחרונים, ונהגו כדעה שהמצווה חלה רק אם רוצה את האפרוחים.

ג.חייב לקחת הבנים. אמנם כאמור,להרבה פוסקים החלות של המצווה היא רק אם חפץ בבנים. יוצא שאם רוצה את הבנים חייב לשלח ואז חייב גם לקחת את הבנים.

כל טוב