שידוכים בכפיה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/02/12 23:43 כז בשבט התשעב

שאלה

אם אבא הכריח את ביתו להתארס עם בחור שהיא לא רוצה, האם אחרי האירוסין מותר לה (לבת) לבטל את השידוך?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

בדיני תורה יש לאב זכות לקדש את בתו רק עד גיל 12 (בזמן ההוא היו מקדשים בנות בגיל צעיר מאוד)
כך כתוב רמב"ם הלכות אישות פרק ג
יג. האב מקדש את בתו שלא לדעתה, כל זמן שהיא קטנה...
טז. בגרה הבת, אין לאביה בה רשות; והרי היא כשאר כל הנשים, שאין מתקדשת אלא לדעתה.

מעל גיל 12 אבא לא יכול להכריח את בתו להתחתן, הרמב"ם לעיל כותב "שאין מתקדשת אלא לדעתה".
לכן היא לא צריכה להסכים לארוסין, ודאי יכולה גם לבטל אותם.