שופטים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/12/12 18:26 כא בכסלו התשעג

שאלה

שלום רב..

יש לי 2 שאלות ברשותך..

1.לפי הבנתי כל השופטים שהיו לעם ישראל הם אנשים שהיו הכי מתאימים מבין כל העם באותו תקופה להנהיג..אבל לא מסופר עליהם שהיו צדיקים..כמו שמשון הוא היה שופט אבל לא מזכירים שהוא היה צדיק וחכם,אלא רק חזק, לא?

השאלה שלי היא : האם היה בתקופת שופטים ,שופט או שופטת בעם ישראל שהיו צדיקים כמו דוד המלך או שאול או כמו מנהיגים מפורסמים אחרים שהיו לעם ישראל?

2.יוסף הצדיק...אומרים שאין בן אדם שלא חטא אפילו משה רבנו..במה חטא יוסף?

תודה רבה..:)

תשובה

בס"ד
שלום רב,

השופטים לא היו זהים: היו בהם צדיקים כמו גדעון, ומנהיגים פחות צדיקים כמו יפתח.
שמשון הוא מנהיג חכם מאוד ומאמין גדול אבל הוא לא נקי משום כשלון.
המנהיגים בתנ"ך הם דמויות מורכבות - יש בהם צדדים חזקים ונפלאים אבל לעיתים (רחוקות) הם נכשלים.
התנ"ך מספר שמשה ואהרון חטאו, גם שאול, דוד ושלמה חטאו. אחד המנהיגים שלא מוזכר שחטא זה יהושע.

את חטאי יוסף (הנער) מתאר הכתוב:
"אלה תלדות יעקב, יוסף בן שבע עשרה שנה היה רעה את אחיו בצאן והוא נער את בני בלהה ואת בני זלפה נשי אביו ויבא יוסף את דבתם רעה אל אביהם". (בראשית פרק לז; ב)

ומפרש רש"י
"דבתם" - כל מה שהיה יכול לדבר בהם רעה היה מספר:
"את דבתם רעה" - כל רעה שהיה רואה באחיו בני לאה היה מגיד לאביו, שהיו אוכלין אבר מן החי, ומזלזלין בבני השפחות לקרותן עבדים, וחשודים על העריות. ובשלשתן לקה. על אבר מן החי (לעיל פסוק לא) וישחטו שעיר עזים במכירתו, ולא אכלוהו חי. ועל דבה שספר עליהם שקורין לאחיהם עבדים, (תהלים קה יז) לעבד נמכר יוסף. ועל העריות שספר עליהם, (להלן לט ז) ותשא אשת אדוניו וגו':

"והוא נער" - שהיה עושה מעשה נערות, מתקן בשערו ממשמש בעיניו, כדי שיהיה נראה יפה:

חשוב לציין שצדיקותו הנפלאה של יוסף מתבטאת תחילה בסירוב שלו לפיתוי של אשת אדוניו, ובמיוחד בדרך שבה התפייס עם אחיו למרות כל מה שעשו לו.