שוחד

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 14/05/09 12:26 כ באייר התשסט

שאלה

שלום רב,

אודה על מתן התייסותכם לשאלה שמעיקה קצת על מצפוני.

מקצועי - עורך דין. בעוד כשבועיים אמור להיות דיון בבית המשפט כאשר משרדי מייצג צד אחד בדיון. השאלה שבמחלוקת היא שאלה של פרשנות חוזה, כאשר פרשנות החוזה איננה נוטה למי מהצדדים באופן מהותי.

הבעייה היא - השופטת שעתידה לשפוט בדיון היא אמא של חבר מאוד מאוד טוב שלי, מכירה אותי אישית (הייתי אצלה בבית כמה בפעמים בתורת חבר של בנה).

בעל המשרד ביקש ממני להופיע לצידו לדיון (הוא אמר לי - אל תטען, רק תשב לצידי בבית המשפט).

אני מרגיש לא בנוח- אולי יש בזה השפעה שלא כדין על השופטת.

בכל אופן - במקרים מעין אלה - בדרך כלל השופט מצהיר שייש לו היכרות קודמת עם מי מבעלי הדין ונותן לצדדים אופציה להחליף אותו בשופט אחר, אך מה יהיה אם לא יקרה דבר כזה?

אודה על הצגת עמדת ההלכה בעניין,

תודה,

ניצן

תשובה

שלום

בלי קשר להחלטת השופט להמנע או לא להמנע מלדון, עליך לסרב לקחת חלק במשפט.
התורה מאד הקפידה על יושר במשפט, ובייחוד על שוחד, והיא אף הודיעה לנו שהשוחד מעוור עיני צדיקים במשפט.
מה עוד שמשתמע שמגמת החבר שלך היא להטות את הדין, ולכן זה אסור.
גם אם בתחילה החבר יפגע מכך, אסור להטות דין. כמובן, יש לרצותו בדברים.

כל טוב ובהצלחה בדין