שבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 27/10/04 03:51 יב בחשון התשסה

שאלה

שלום,

לאחרונה נקלעתי לויכוח אם אחד מחבריי הטובים. הנ"ל הינו אדם דתי שומר מצוות והוא סיפר לי שבשבתות הוא וכמה מחבריו שרים בברי מצוה של יהודים בניו יורק. הוא וחבריו מקבלים תשלום מהוריו של בעל המצווה. נתגלע בינינו ויכוח, במהלכו טענתי כי הינו עובד למעשה ביום שבת. הוא מנגד טען, כי על פי ההלכה הוא שומר את השבת. הוא אמר שהוא בעצם מקבל כסף על החזרות שביצע במשך השבוע ולא על השירה בבר מצוה, שכאמור נערכת ביום שבת. הוא טען שהוא אוהב לשיר והוא גם גורם לשמחה בקרב החוגגים. עניין נוסף, הוא אמר שבחוזה בינו לבין הורי חתן הבר מצווה נכתב במפורש שהוא מקבל כסף עבור החזרות שנערכות במהלך השבוע. אמרתי לחברי שסיבותיו אינן משכנעות אותי, ואם כי איני בקי בהלכה כמוהו, נראה שבכל זאת הוא עובד בשבת אפילו אם הוא באמת ובתמים מאמין שהוא מקבל שכר עבור "החזרות" שנערכות ביום חול. כלום אין זה ברור שהוא מקבל שכר עבור עבודה? כלום אין זה ברור שלמשלם השכר במקרה זה אכפת משירתו של חברי ביום שבת ולא מאימוניו במהלך השבוע?

אשמח לשמוע את עמדתכם, ולעזור לי ולחברי להכריע בויכוח האם חברי למעשה מפר את מצוות שמירת השבת.

תודה,

שאול

תשובה

שלום וברכה
חברך צודק.
ההלכה מכירה מושג של שכר שבת בהבלעה, והדבר נועד כדי לאפשר מצבים מעין אלה.
אני מבין את תחושתך כאילו מדובר בעקיפת ההלכה בצורה לא ישרה, אולם למעשה במקרה זה אין זה כך, ועל בסיס הלכה זו יש מלצרים במלונות ויש עובדים שונים העושים פעולות מותרות בשבת במסגרת עבודתם ומקבלים על כך שכר.

כל טוב