שבת שקלים שחלה בר''ח אדר

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 01/08/02 13:51 כג באב התשסב

שאלה

כמה ספרי תורה מוציאים בשבת שקלים שחלה ברח' אדר? ומה סדר הקריאה?

תשובה

שבת שקלים נקראת כך לזכר מחצית השקל, כי באחד באדר היו מכריזים על השקלים. נוסף על כך.

א. בשבת שקלים שחלה בר"ח אדר מוציאין 3 ספרי תורה בראשון קוראים 6 עולים בפרשת השבוע; בשני קורא השביעי בפר' פנחס מ"וביום השבת" עד "יעשה ונסכו"; השלישי קורא מפטיר מתחילת פר' כי-תשא עד "לכפר על נפשותיכם" 6 פסוקים.

ב. מנהג הספרדים כשמוציאין 3 ספרי תורה, בעת פתיחת ההיכל אומרים פסוקים מיוחדים: "מי לא יראך וכו'", "מאין כמוך ה' וכו'", "וה' אלקים אמת וכו'", "אתוהי כמה רברבין וכו'", "שמע ישראל וכו'", "ה' מלך וכו'", "אנא ה' וכו'".

ג. המנהגים באמירת חצי-קדיש לאחר הקריאה הם:
הספרדים אחר קריאת פרשת השבוע אין אומרים חצי קדיש, אלא אם כן עלו 7 עולים, שאז אומרים ח"ק. לאחר הקריאה בספר השני, וכן לאחר הקריאה בספר השלישי, אומרים ח"ק.
לאשכנזים 2 מנהגים המנהג המקובל: לאחר שקוראים בספר הראשון, מניחים ס"ת שני על השולחן, ומגביהים וגוללים ספר ראשון, ואין אומרים ח"ק; לאחר הקריאה בספר השני מניחים ס"ת שלישי על השולחן ואומרים ח"ק; ואח"כ מגביהים ספר שני, וקוראים פרשת שקלים בספר השלישי.
ויש נוהגים כדעת הגאון הרש"ס ז"ל: לאחר גמר קריאת ס"ת שני (ר"ח) מניחים ס"ת ראשון וגם שלישי על התיבה ואומרים ח"ק; מסירים ס"ת ראשון, ומגביהים ס"ת שני, וקוראים פרשת שקלים (ללא ח"ק). ועיין למג"א שהביא דעה זו, וכתב שלא נהגו כן.

ד. ההפטרה: לספרדים "ויכרות יהוידע" (מלכים-ב יא,יז) עד "לכהנים יהיו" (יב,יז).
לאשכנזים - "בן שבע שנים" (מלכים ב יב,א) עד "לכהנים יהיו".

ה. יש הנוהגים לקרוא יוצרות בשבת זו.

יה"ר שיזכנו ה' להפריש מחצית השקל ממש בבנין ביהמ"ק שיבנה במהרה בימינו, אמן.