שבת חול המועד סוכות

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 15/08/02 20:43 ז באלול התשסב

שאלה

אלו דברים נוהגים לעשות בשבת חול המועד סוכות?

תשובה

א. הפטרת שבת חוה"מ היא "והיה ביום ההוא ביום בוא גוג" (יחזקאל לח,יט). לכאורה, אין דבר מיוחד בהפטרה זו, וגם אילולא היה זה חול המועד היינו מפטירים. על כן לדעת רבים (וכך מנהג הגר"א) חותמים את ברכות ההפטרה ב"מקדש השבת". אבל רבים חותמים ב"מקדש השבת, ישראל והזמנים" אע"פ שבפסח הם חותמים רק ב"מקדש השבת"

ב. הנוהגים כרמ"א, קוראים בשבת חול המועד סוכות את מגילת קהלת. באשר לברכה יש מנהגים שונים - יש המברכים על קריאת כל המגילות; ויש שעל כולן הם מברכים, למעט על קהלת; ויש שאינם מברכים על אף אחת.

ג. טוב לעשות הבדלה בסוכה, ולשתות שם את היין. אולם אין זה מעכב, ולכן מבדילים בבית הכנסת. אמנם מי שמקפיד שלא לשתות יין חוץ לסוכה, לא יבדיל בבית הכנסת, אבל רשאי הוא להבדיל, לטעום פחות מרביעית, ולהעביר לאחר שישתה רביעית.

ד. כשהושענא-רבה חל ביום ראשון, יש אפוא להזהר שלא לקנות את הערבות מידי מי שקטף אותן בשבת.
ערבות אלו - יש המסתפקים גם בערבות שאינן כשרות. לדעת האר"י יש לקחת חמשה בדי ערבה כשרים, כדין הערבה של לולב, ולאוגדם יחד.

יש נוהגים לחבוט על כלי עד שפוסלים את הערבה. לדעת האר"י, יש לחבוט על הקרקע ממש ולא לפסול את הערבה.