שאלת מטר בתפילה 2

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 01/08/02 12:46 כג באב התשסב

שאלה

מה יעשה אדם ששכח "לשאול" גשמים בברכת השנים?

תשובה

בארץ ישראל מתחילים "לשאול" גשמים בברכה התשיעית, החל מערבית ליל ז' מרחשון.

מנהג הספרדים לומר בקיץ "ברכנו", ובחורף "ברך עלינו" וכוללים נוסח מפורט לבקשת גשמים. מנהג האשכנזים לומר כל השנה "ברך עלינו", ובחורף מוסיפים "ותן טל ומטר לברכה".

א. אם המתפלל טעה והמשיך בחורף את נוסח הקיץ קיימים שבעה חילוקי דינים:
1. אם נזכר לפני סיום ברכת השנים, יפסיק ויחזור לתחילת ברכה זו.
2. אם נזכר מיד לאחר המלים "ברוך אתה ה'", יאמר "למדני חוקיך" ויחזור לתחילת הברכה.
3. אם נזכר מיד לאחר סיום ברכת "מברך השנים", יאמר במקום זה "ותן טל ומטר לברכה" וימשיך "תקע בשופר".
4. אם כבר התחיל "תקע", אפי' מילה אחת, ימשיך בתפילתו, ובברכת "שמע קולנו" יאמר "ותן טל ומטר לברכה" בסמיכות למלים "כי אתה שומע תפילה וגו'".
5. אם נזכר מיד לאחר ברכת "שומע תפילה" יאמר שם "ותן טל ומטר לברכה" וימשיך "רצה וגו'".
6. אם התחיל מילת "רצה", ועדין לא הגיע לאמירת "יהיו לרצון אמרי פי", יפסיק ויחזור לברכת השנים וימשיך על הסדר.
7. אם כבר אמר "יהיו לרצון אמרי פי", אעפ"י שטרם עקר רגליו, יחזור לראש העמידה.

ב. אם נסתפק האם שאל גשמים כראוי דינו כאילו לא אמר וינהג כמפורט בסעיף הקודם.