שאלות מפרשת "תולדות"

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/10/13 21:44 כה בחשון התשעד

שאלה

שלום,

עלו לי שתי שאלות כאשר קראתי את פרשת "תולדות, במהלך השבוע.

1. ישנה תופעה שחוזרת על עצמה במהלך תחילת ספר בראשית - הצגת האישה כ"אחות" בכדי להציל את הבעל מפני יושבי המקום.

פרק י"ב - אברהם ופרעה, פרק כ' - אברהם ואבימלך, פרק כ"ו - יצחק ויושבי גרר ואבימלך.

האם יש הסבר לתופעה מוזרה זו? נראה שיש כאן שקר ו"הפקרות" של האישה בידי גויים...

2. בפרק כ"ו, מייד לאחר הצגת רבקה כ"אחות", מופיע פסוק י"ב - "ויזרע יצחק בארץ ההיא וימצא בשנה ההיא מאה שערים ויברכהו ה' ".

האם יש קשר בין העניינים?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

האבות מנמקים את מעשיהם בפיקוח נפש שהוא חמור יותר משקר והפקרת האישה:

אברהם
(בראשית יב; יב) והיה כי יראו אתך המצרים ואמרו אשתו זאת והרגו אתי ואתך יחיו:

יצחק
(כו; ז) וישאלו אנשי המקום לאשתו ויאמר אחתי הוא כי ירא לאמר אשתי פן יהרגני אנשי המקום על רבקה כי טובת מראה היא:

סיפור ברכת הארץ ליצחק איננו קשור לענין.