שאלות הלכה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/01/14 22:02 כט בטבת התשעד

שאלה

שלום לכב' הרב!

ברצוני לשאול 3 שאלות:

1. קידוש: בקידוש של ערב שבת, אנו נוהגים לעמוד. אבי נוהג לאחר הקידוש וברכת הגפן לשבת ולשתות את היין בישיבה. האם זוהי חובה או מנהג ידוע, והאם אני יכול בעיקרון לשתות אותו גם בעמידה?

2. הבדלה: לפעמים מזדמן לי לבצע את ההבדלה בבית הכנסת (הכוונה כשליח הציבור שמברך את הברכות ומוציא את כולם ולא כאחד השומעים). האם לאחר מכן כשאני מגיע לביתי, אני יכול להבדיל שוב כדי להוציא את בני הבית? (האם הדבר נכון גם לגבי הדלקת חנוכיה וקידוש?)

3. הבדלה: האם אני יכול לברך על מיני בשמים ומאורי האש בשני מקומות שונים בצאת השבת? הכוונה לברך עליהם בבית כנסת, ואחר כך גם בבית (בלי שום קשר לאיפה אני מבדיל בפועל).

4. שעון שבת: יש לנו בבית שעון שבת על המזגן שאפשר לכוון אותו לפי דקות, מתי יידלק וייכבה לכל אורך השבת. האם בעת שהמזגן דולק או כבוי בערב שבת למשל, אני יכול לקבוע למחרת מתי ידלק וייכבה?

תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב

1. גם אם מקדשים בעמידה, שתית היין של הקידוש צריכה להעשות בישיבה מפני שהקידוש מחובר לסעודה.

2. אם יש אישה וילדים שצריכים לשמוע הבדלה בבית אז גם המקדש עצמו יכול לעשות שוב הבדלה בבית.

3. הברכה על האש והבשמים צמודה להבדלה. אם לא יצאת בזמן ההבדל אז אתה יכול לברך בהזדמנות הראשונה שיש לך נר ובשמים.

4. הנושא מורכב מאוד. עיין http://www.hidabroot.org/CommunityDetail.asp?FaqID=15190