שאלה של אמונה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/11/04 18:07 יז בחשון התשסה

שאלה

שלום לך, ותודה על הזמן שאתה מקדיש.

ראשית כל אתחיל בדבר פתיחה קצרקצר:

אני אדם דתי, מתפלל יום יום ומודה להקב"ה כל יום על שהחזיר לי נשמתי, ושבכלל אני קיים.

אבל עדיין כמה שאלות, שצצו לי בראש, ופשוט לא מסתדרות לי:

1.מי אמר שיש אלוקים?(לא שחס וחלילה אני אומר שהוא אינו, אבל זה משהו שהשכל לא מבין)

2.מזה אלוקים?(ישות עליונה כל יכולה, את זה הבנתי, וגם קראתי שהוא אור אינסופי הדומה לאור החמה שאנו מכירים, אבל עדיין זה לא מסביר)

3.קראתי שאלת כפירה, שבתחילה לא הדאיגה אותי, ואח"כ השכל(או ליתר דיוק: יצר הרע) התחיל לשגע אותי, ולבקש ממני תשובה:

האם הקב"ה יכול לעשות אבן שהוא לא יכול להרימה?

וגם:

האם הקב"ה יכול לעשות שיהיה איתו עוד ישות עליונה("אלוהים")?

אשמח לקבל תשובות כדי להגיד ליצרי הרע:

"רואה, יש תשובה, אין לך איך להציק לי!"

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה
א. אמת הדבר שהשכל אינו יכול להבין את האלוקות. השכל לא יכול להבין שום דבר מופשט: הוא לא מבין מה זה מוסר ומה זו אהבה וכל עניין אחר הדומה לכך. בשל כך, אמונה איננה מבוססת על השכל, שהוא אינו הכלי המתאים לקשור את האדם למושגים מופשטים. אמונה מבוססת על אמונה – היא עוצמת קיום פנימית שממנה באה הזיקה אל הקב"ה.
ב. בשל הדברים הכתובים בתשובה הקודמת אתה יכול להבין שאין לנו יכולת, והאמת היא שאין לנו גם רצון, להגדיר מה זה אלוקים. כל מה שאמרת הוא סוג מסוים של דימויים שאנו משתמשים בהם כדי לקרב את העניין האלוקי אל השכל, אולם אלו לא הגדרות.
ג. שאלות אלו הן חסרות משמעות. אלוקים לא יכול ליצור משולש שהוא מרובע, לא בגלל שיש חיסרון באלוקות, כי אם בשל העובדה שאין מונח כזה. הדבר דומה לשאלה האם אלוקים יכול לעשות שהוא לא יהיה אלוקים, וזו דוגמה נוספת לשאלה שכישלונה נובע לא מחיסרון שנמצא באלוקות אלא מחיסרון שנמצא במונח שאתה מבקש מאלוקים להיות כמוהו או לעשות אותו.

כל טוב