שאלה עיונית בגמרא

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 09/08/02 17:06 א באלול התשסב

שאלה

שלום לכבוד הרב.

מסופר במסכת שבת בדף ל' ע"ב שדוד המלך נפטר בשבת ואז מסופר ששלמה שולח לבית המדרש שתי שאלות:

א. אבי מת והוא בחוץ, איך אני יכול לטלטל אותו?

ב. הכלבים של אבא שלי רעבים מה לעשות?

החכמים ענו לו כך-

א. תחתוך נבלה ותביא לכלבים.

ב. תשים על אבא שלך או כיכר לחם או תינוק וכך תוכל לטלטלו.

בסיום אומרים שמזה למדנו שהכלב החי הוא טוב מהאריה המת.

על זה יש לי 4 שאלות-

1. שלמה המלך, אבא שלו מת. מה אכפת לו כעת שהכלבים רעבים??

2.למה חכמים עונים לשלמה קודם על הכלבים הרעבים ולא על העניין היותר חשוב פה- דוד המלך שמת..?

3. למה דווקא לשים על הגופה כיכר לחם או תינוק ולא כל דבר אחר שאפשר לטלטל?

4. האם באמת מהסיפור הזה ניתן להסיק שכלבים חיים הם יותר טובים מדוד המלך שנפטר?

אשמח לקבל תשובה מפורטת..

תודה מראש

-הדס-

תשובה

הדס שלום,

אשריך שכוונת לדעת גדולים.
השאלות ששאלת ועוד שאלות על המאמר שציינת בשאלתך,שאל בעל ה"בן איש חי"בספרו "בן יהוידע" על הגמרא בשבת(ל,ע"ב).
ושם השיב באריכות לאחר שציין שכל המאמר הנ"ל נאמר בלשון מליצה והוא מדברי חכמים וחידותם,ומעולם לא הוצרך לשאלות אלו ממש.
אם לאחר העיון במקור זה עדיין יהיו דברים לא ברורים,אשמח להשיב לך.
בברכה וכל טוב,
שמואל זעפרני