שאלה בכשרות

חדשות כיפה הרב אייל קרים 16/06/02 10:05 ו בתמוז התשסב

שאלה

לכבוד הרב אייל קרים, מדבריו של הרב לשואלים השתמע כאילו הרב מתיר אפילו לכתחילה לקנות עוגיות עם הכשר במסעדה שאינה כשרה,אותי לימדו מגיל צעיר שאסור אפילו לשתות מים במקום כזה בגלל "מראית עין" כי אם יראו אדם דתי נמצא במקום לא כשר יהיו כאלה שילכו לאכול במקום כזה (ישנם אנשים פשוטים שאינם מקפידים במצוות אבל מעונינים לאכול כשר ועלולים להכשל כך) אני בעצמי שמעתי כמה פעמים אנשים שזה היה המדד שלהם לכשרות מקום, אשמח לקרוא תגובתו של הרב.

תשובה

אין איסור מראית עין כי הרואים תולים שהוא קונה מוצר כשר שאכן נמצא בחנות. מצד מחזק ידי עוברי עבירה, זה נאמר על כגון אדם שחורש בשביעית ואני צופה "וזורק" לו מילת עידוד וכד'. אבל כשאני קונה מוצר כשר מחנות הפתוחה בשבת, או מכזו שמוכרת גם מזון טרף, אנני סבור שזהו הגדר המדויק של חיזוק ידי עוברי עבירה כי זה בגרמא רחוקה ובעקיפין. אמנם אם יש אפשרות לקנות בחנות אחרת שבה רק מזון כשר, כך יש לנהוג. אבל כשלא ניתן, ויש אילוף לקנות, או לשתות מים במקום כזה, איני רואה סיבה הלכתית לאסור זאת.