שאול ובעלת האוב

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 25/11/12 22:23 יא בכסלו התשעג

שאלה

כבוד הרב שלום,

קראתי לא מזמן את הסיפור של שאול ובעלת האוב וסיפור העלייה של שמואל מן המתים כשהוא אומר לשאול כי הוא ימות בקרב.

ושאלתי היא- איך ייתכן שאכן שמואל עלה באוב אם אנחנו כיהודים לא מאמינים בדברים כאלה.

האם בעלת האוב לא באמת העלתה את שמואל ורק סתם סיפרה לשאול נבואה מסוימת כדי להפחיד אותו ו"להחזיר" לו על כל החוקים שהוא חוקק נגד הנשים המעלות באוב והמתסעקות בדברים הללו?

כי אם אנחנו לא מאמינים שזה קיים אז לא הגיוני ששמואל באמת הועלה באוב לא?

תודה רבה,

שלומית

תשובה

בס"ד
שלום רב,

זו מחלוקת מפורסמת בין הרמב"ם והרמב"ן:

הרמב"ם סבור כמוך שהכל שקר, אין דבר כזה להעלות מתים ואכן בעלת האוב שיקרה לשאול כדי לנקום בו.

הרמב"ן סבור שהתורה אמנם אוסרת לעשות מעשים כאלה אבל אין זה אומר שהדברים לא קיימים.
לדעת הרמב"ן, הואיל ואנחנו מאמינים בהשארות הנפש, אין כל קושי להבין שאפשר גם להתקשר אל המתים. אנחנו לא מתעסקים בכך לא מפני שזה לא אפשרי אלא מפני שהתורה אוסרת זאת עלינו (לכן יש איסור גם על עריכת סיאנסים ודברים מעין אלה בין אם זה אמיתי או שהכל רק שקר).