רשע ביום המיתה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/06/12 07:26 ב בתמוז התשעב

שאלה

שלום לכבוד הרב!

אינני מבין נקודה מסויימת

מי שהוא נקרא רשע (עפ"י ההגדרה) ביום המיתה האם אחרי 12 חודש יצירתו מתבטלת כלומר אין לו חלק לעולם הבא?

אם כך כל הרשעים אין להם חלק לעולם הבא?

הרי רשע מוגדר כמי שיש לו יותר עוונות מזכויות.אבל אם לרשע זה יש מיעוט זכויות ביום המיתה אז האם יש לו כרת מוחלט מהעולם הבא?

גם ברשעים יש דרגות אז האם כולם נכרתים מהעולם הבא כלומר יצירתם מתבטלת אחרי 12 חודש?

והאם רשע שהוא ישראל ביום המיתה ורשע שהוא גוי ביום המיתה זה אותו דבר?

האם הרב יכול לתת לי הסבר קצר ותמציתי לשאלה שלי.

בקיצור השאלה היא האם כל מי שמוגדר כרשע ביום המיתה יש לו כרת מהעולם הבא ויצירתו מתבטלת או שיש גם רשעים שלא נכרתים מהעולם הבא.אם כך מהי ההגדרה של רשע ביום המיתה?

והאם רק רשעים מסויימים אין להם חלק לעולם הבא?

תודה על תשובתך

כל טוב ובשורות טובות

תשובה

בס"ד
שלום רב

השאלה שלך מבוררת בהלכות תשובה לרמב"ם

בקיצור הוא קובע שרוב הרשעים נענשים על מעשיהם וזוכים לאחר מכן לעולם הבא. רק רשעים מעטים שחטאיהם חמורים במיוחד (אם לא עשו תשובה בחייהם) מאבדים את חלקם לעולם הבא:

פרק ג הלכה ה
כל הרשעים שעונותיהן מרובים דנין אותן כפי חטאיהם ויש להן חלק לעולם הבא שכל ישראל יש להם חלק לעולם הבא אף על פי שחטאו שנאמר ועמך כולם צדיקים לעולם יירשו ארץ...

הלכה ו
ואלו הן שאין להן חלק לעולם הבא אלא נכרתים ואובדין ונידונין על גודל רשעם וחטאתם לעולם ולעולמי עולמים: המינים והאפיקורוסין והכופרים בתורה והכופרים בתחיית המתים ובביאת הגואל המורדים ומחטיאי הרבים והפורשין מדרכי צבור והעושה עבירות ביד רמה בפרהסיא כיהויקים והמוסרים ומטילי אימה על הצבור שלא לשם שמים ושופכי דמים ובעלי לשון הרע והמושך ערלתו...