רפואה או תלמוד תורה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/01/02 06:42 כה בטבת התשסב

שאלה

לכבוד כבוד הרב שמואל אליהו שליטא

ברצוני לברר האם רופא פטור מתלמוד תורה

היות ועליו לעיין בסיפרות מיקצועית כדי להעמיק

את הידע הרפואי שלו על מנת לעזור לחולים או שאין בזה כדי לבטל אותו מתלמוד תורה

תשובה

במהר"ל בנתיבות עולם נתיב התורה פרק א' הביא באריכות דיון בענין הזה.
קיצור דבריו כך הוא: אע"פ שגדול תלמוד תורה יותר מהצלת נפשות זה לא אומר שכשיש לאדם אפשרות ללמוד תורה או להציל נפש הוא ילך ללמוד ולא יציל את הטובע, אלא יציל את הטובע כי הלומד ואינו עושה יותר טוב היה לו שלא ילמד. ומה שאמרו שהערך של הלימוד יותר גדול הוא כאשר יש אחרים שיכולים לעשות.
במקרה שלך שהעיסוק שלך הוא גם ענין של פרנסה שמוטלת עליך ולא על אחרים ויש בזה גם ענין של הצלת נפשות הרי שאתה מחויב בזה בכפלים. אמנם אם יש אחרים שיעשו את העבודה במקומך ואם יש לך מספיק פרנסה – שב ולמד תורה.
אם יש מקרה של הצלת נפשות אפילו יש לך מספיק פרנסה – צא להציל.
אם יש לך צרכי פרנסה – אפילו יכולה מלאכת ההצלה להעשות על ידי אחרים – עשה אותה אתה כדי להביא פרנסה לביתך שזה מוטל עליך.

לגבי השתלמות - אתה חייב להשתלם על מנת להיות בקי במלאכתך כמו המקובל, על מנת להתמחות - עיין לעיל מתי כן ומתי לא.