רכישת מכשיר סלולארי גנוב

חדשות כיפה הרב שי פירון 14/06/02 08:32 ד בתמוז התשסב

שאלה

שאלתי את השאלה הזו כבר אך מכיוון שלא קיבלתי תשובה החלטתי להפנות אליך את השאלה

שאלתי היא לעניין רכישת מכשיר מחבר שקיבל את המכשיר במתנה מדוד שלו ומעוניין למוכרו אם אני לא יקנה את המכשיר אדם אחר יקנה ואין כאן עניין של עידוד כי דוד שלו שגנב את המכשיר הוא אדם לא עלינו שוהה בהוסטל כמו כן עליי לציין שלי נגנבו 3 מכשירים סלולאריים ועלתה בראשי הדעה כי מכיוון שלי גנבו אולי עדיף שאני יהנה מכך יותר כי לי גנבו הרבה פעמים כמו כן התיעצתי גם בר"מ אצלנו בישיבה והוא אמר לי שמעיקר הדין מותר ויש לברר רק אם יש יאוש של הנגזל ובתור אדם שגנבו לו אני חושב שכן כי אני התיאשתי אשמח לקבל את דעת ההלכה והמוסר ומקורות לעיון הנושא

בתודה מראש יוני

תשובה

ב"ה

שלומות!

דבר שעלול לקרות:

תגיע לבית המדרש בישיבה בה אתה לומד, והנה תם הסדר. אתה יוצא החוצה ומרגיש צורך להתקשר ל....בא נאמר אבא, ולהזכיר לו שקבעתם ללמוד הערב חברותא...והנה , אתה חש שחברך הטוב ביותר נועץ בך עיניים! "מה הפלא פון שלי עושה אצלך?!" הוא שואל.
"למה אתה חושב שהוא שלך? קניתי אותו במחיר מלא!" הוא לוקח את המכשיר, פותח את המכסה ומראה לי ששמו כתוב על הסוללה.
נכון. הוא התייאש, והיה שינוי רשות, ואתה לא גנבת...
אבל...
איזה מן מוסר זה לקנות ממי שיודעים שגנב את הפלא פון ממשהו אחר?
איזה חברה זו?

וזה שלך גנבו לא אומר כלום. אתה צריך להמנע מכל תמיכה ונתינת לגטימציה לשחיתות ולמעשה הנבלה של הגנבה. כרגע, אתה נותן שכר למי שגונב. למה שלא יגנוב הלאה?

אל תקנה פלא פון כזה.

יותר ממה שחשובה כאן העמדה ההלכתית, המשפטית חשובה כאן העמדה המוסרית.

חבל להתעסק. זה מריח רע מאוד.

בברכה,

שי