רכילות בתוך המשפחה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/06/10 18:30 יב בתמוז התשע

שאלה

לרב שלום לקחתי על עצמי את נושא של שמירת הלשון לכן רציתי לדעת אם יש פה רכילות .

אחותי אכלה בפינת האוכל והשאירה את האור דולק לאחר הארוחה ואז אמי בקשה ממני לכבות את האור ואמרה איך אפשר שלא לכבות את האור כמה פעמים לא רציתי לענות לאמי אז העברתי נושא ודנתי את אחותי בלב לכף זכות האם נהגתי כהלכה?

-אמי פנתה אלי ואמרה לי למה לא עזרתם לי וישבתם והיא התכוונה אלי ולאחותי כי רק אנו היינו בבית ואז אמרתי לה את הסיבה שלי ואח"כ הרגשתי שלא נהגתי כשורה שעניתי וגם אולי "יצאתי זכאית אבל מה עם אחותי?האם היה עלי לשתוק ולהקשיב?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לא כל דבר שאומרים על אחרים הוא רכילות. יש לאמא במשפחה תפקיד חינוכי.
לכן אם האמא בודקת התנהגות של הבנות שלה על מנת להעיר ולכוון אותן לדרך נכונה זו לא רכילות.

את היית צריכה לכבות את האור ולומר לאמא שלך שלא את השארת את האור - כשאת מודיעה דברים על עצמך זו לא רכילות. גם אם אמא שלך תדע ותגער באחותך - זה תפקיד של אמא ואת לא צריכה לפעול כדי לשלול מאמא שלך את הדרך החינוכית שלה.

כך גם לגבי ההערה על כך שלא סדרתם - את ודאי צריכה לומר לאמא שלך מדוע לא סדרת ולבקש ממנה אישור לכך.
הגערה או הטענה של אמא שלך כלפי אחותך זו לא רכילות ולא לשון הרע - זה מהלך טבעי ותקין של בית שבו יש אמא שרואה עצמה מכוונת ומחנכת את בנותיה.

רכילות תהיה אם תספרי לאמא שלך על אחותך דברים שהיא לא צריכה ולא רוצה לדעת כדי לחנך את אחותך.

אם (חלילה) מתפחת שיחה מתוחה או כעס בין אחותך ואמך את צריכה להסתלק משם ולא להקשיב. זה לא מטעמי לשון הרע או רכילות אלא משום מצוות כיבוד הורים.