ריבוי מחלוקות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 10/02/14 14:43 י באדר א'

שאלה

לאחרונה היה לי ויכוח עם אטאיסט הצלחתי לענות לו על הכל והרגשתי ממש טוב עם עצמי חוץ משאלה אחת שהיה לי קשה לענות לו עליו השאלה שהוא שאל אותי זה שיש כל כך הרבה מחלוקות בהלכה כל אחד קובע את ההלכה איך שבא לו ואין קביעה ברורה איך אני אמור לנהוג מה הייתי צריך לענות לו?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אין הרבה מחלוקות בהלכה.
אנחנו חיים תורה אחת וזה פלא גדול מאוד אחרי 2000 שנות גלות ופיזור, המשותף בשמירת התורה הוא פי מאה מהנתון במחלוקת.
לכולם יש אותה טלית (גם אם יש או אין פתיל תכלת...) ואותם תפילין. כולם שומרים שבת ונמנעים מל"ט אבות מלאכה (גם אם חלק עושים קפה בכלי שני ואחרים בכלי שלישי בלבד...) וכשרות (גם אם לא כולם מקפידים על בשר חלק).
כולם מתפללים שלש תפילות ביום. במרכז כל תפילה יש תפילת עמידה (גם אם יש כמה מילים שמשתנות בין העדות השונות).
כולם שומרים פסח (גם אם חלק מקפידים על קטניות או שמורה ושרויה)...

בפנימיות התורה מסבירים שלכתחילה יש בתורה צדדים שונים. האר"י הקדוש הסביר שכל אחד מ-12 השבטים קיים תורה בדגש מיוחד.
המחלוקות מציינות בעומקם את העושר הפנימי שיש בתורה. כד אומרים שלעתיד לבוא תהיה הלכה כבית שמאי.
מהבחינה הזאת המחלוקות היסודיות חושפות רבדים עמוקים שקיימים לכתחילה בתורתנו ולכן יש להם חשיבות.